Nakon što su njemački ljekari potvrdili

Kremlj odbacio navode o trovanju Navalnog: 'To apsolutno ne može biti istinito, to je samo isprazna buka'

Front25.08.20, 19:31h

Kremlj odbacio navode o trovanju Navalnog: 'To apsolutno ne može biti istinito, to je samo isprazna buka'
Peskov tvrdi kako nema nikakve osnove za pokretanje krivične istrage zdravstvenog stanja Navalnog, rekavši da bi ono moglo biti pogoršano brojnim uzrocima i da bi prvo trebalo utvrđiti jedan uzrok

 

Kremlj je u utorak odbacio navode da je ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni, koji je u komi u njemačkoj bolnici, otrovan i da nema nikakve osnove za krivičnu istragu jer je moguće da je pogoršanje zdravstvenog stanja političara moglo biti izazvano drugim uzrocima.

 

Insistiranje vlade da Navalni nije otrovan - pojačano komentarima ruskih liječnika i državnih medija - uslijedilo je dan nakon što su njemački doktori saopćili kako testovi ukazuju da je Navalni otrovan, što je izazvalo bijesne reakcije Navalnijevih saveznika koji tvrde da Kremlj stoji iza pogoršanja zdravstvenog stanja svog najglasnijeg kritičara.

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe, rekavši da one "apsolutno ne mogu biti istinite, i to je samo isprazna buka".

 

- Nemamo namjeru to prihvatiti ozbiljno - kazao je Peskov.

 

On tvrdi kako nema nikakve osnove za pokretanje krivične istrage zdravstvenog stanja Navalnog, rekavši da bi ono moglo biti pogoršano brojnim uzrocima i da bi prvo trebalo utvrđiti jedan uzrok.

 

- Ukoliko se supstanca (koja je izazvala pogoršanje stanja) pronađe i ako se ustanovi da je riječ o trovanju, onda će biti razloga za pokretanje istrage - izjavio je Peskov, prenosi AP.

 


Ruski parlament naredio istragu stranog uplitanja u trovanje Navalnog

 

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta naredio je u utorak jednoj od parlamentarnih komisija da istraži da li strane sile stoje iza navodnog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u nastojanju da pojačaju napetosti s Rusijom.

 

- Sigurnosna komisija Državne Dume bit će instruirana da analizira šta se desilo, u cilju ustanovljavanja da li je to bio pokušaj stranih država da naškode zdravlju ruskog građanina i pojačaju napetosti unutar Rusije, kako je formulirano u novim optužbama protiv naše zemlje - navodi u izjavi za javnost prdsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin.

 

Kremlj je ranije saopćio kako nema potrebe za sada istražiti okolnosti koje su dovele do teškog obolijevanja Navalnog i da je početna dijagnoza njemačke klinike o trovanju još nedovršena, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!