Žalbeni postupak u toku

Tehničke poteškoće na raspravi u Hagu, Ratko Mladić čita knjigu u sudnici

Hronika25.08.20, 16:09h

Tehničke poteškoće na raspravi u Hagu, Ratko Mladić čita knjigu u sudnici
On je dodao da pretresno vijeće prekršilo sudsku praksu time što je pokušalo da govore generala Mladića iz 1991. godine veže za BiH u vrijeme kada on ni vremenski ni geografski nije bio vezan za te događaje

 

Rasprava u Haškom mehanizmu o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, koja je danas počela, odvija se uz prekide zbog tehničkih poteškoća, usljed kojih predsjedavajuća sudija Priska Nijambe u nekoliko navrata nije mogla da čuje šta se govori u sudnici, pa je na kraju odredila i jednočasovnu pauzu, javlja Srna.

 

Na suđenju je fizički prisutan jedan sudija, dok ostale sudije, uključujući predsjedavajuću Nijambe, učestvuju putem video-linka, a u sudnici je i predstavnik tužilaštva.

 

U sudnici, iza staklenog paravana, je i general Ratko Mladić, koji čita knjigu, a u njegovoj blizini su sudski stražari sa zaštitnim maskama i vizirima.

 

Član odbrane generala Mladića, advokat Dragan Ivetić je uoči pauze počeo da izlaže skraćeni sažetak primjedbi odbrane, u vezi sa dijelom presude koji se odnosi na optužbu o učešću njegovog klijenta u takozvanom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

 

Ivetić je istakao da traži da se njegovo izlaganje ne prihvati kao priznanje ovog pretresa kao žalbenog, i naveo da nije imao priliku da se pripremi sa svojim klijentom, koji iz zdravstvenih razloga nije u stanju da prati suđenje.

 

Govoreći o presudi, Ivetić je rekao da je u dijelu koji se tiče UZP-a, presuda toliko puna grešaka da je obesmišljena i istakao da žalbeno vijeće treba da to ispravi i donese pravilnu odluku u skladu sa pravnim standardima, javlja Srna.

 

Ivetić je ukazao da pogrešan pristup prvostepenog, pretresnog vijeća u vezi sa sveukupnim ocjenjivanjem dokaza i naveo da je neodgovarajuće primjenjivanje standarda dovelo do pogrešnih konstatacija u vezi sa sveobuhvatnim UZP-om.

 

On je dodao da pretresno vijeće prekršilo sudsku praksu time što je pokušalo da govore generala Mladića iz 1991. godine veže za BiH u vrijeme kada on ni vremenski ni geografski nije bio vezan za te događaje.

 

"Gospodin Mladić nije bio u lancu komandovanja i nije dobijao izvještaje o određenim događajima i nije mogao izdavati naredbe bilo da se počine zločini bilo da se kazne počinioci", rekao je Ivetić.

 

Advokat generala Ratka Mladića Branko Lukić rekao je juče Srni da će odbrana da održi osnovni nivo prisustva, ali da on neće prisustvovati jer mu kodeks advokatske etike ne dozvoljava da postupa suprotno interesima svoga klijenta.

 

Lukić je objasnio da odbrana ne priznaje da je to žalbena rasprava jer nisu ispunjeni pretprocesni uslovi, a prije svega taj da li je general Mladić sposoban procesno da prati raspravu.

 

"Dogovorili smo se da će prisustvovati kolega Dragan Ivetić, koji će da iznese, ako bude baš neophodno, neke osnovne stvari vezane za žalbu, a pre svega će im reći zašto se protivimo i zašto ne smatramo da je ovo rasprava o izlaganju žalbenih navoda", rekao je Lukić.

 

(DEPO PORTAL., BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još