POTVRĐENO IZ AGENCIJE ZA BANKARSTVO FBiH

Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period od 6 do 12 mjeseci: Cilj je da 'ispravimo krivulju'...

Biznis Klub24.08.20, 19:40h

Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period od 6 do 12 mjeseci: Cilj je da 'ispravimo krivulju'...
Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra ove godine

 

 

 

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH danas je usvojio odluke o privremenim mjerama koje banka, te lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusaom.


Kako je za Faktor kazao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, ovim odlukama predviđena je mogućnost moratorija od šest mjeseci na otplatu kredita, s tim da privrednici koji posluju u posebno pogođenim granama imaju mogućnost i za grejs period od 12 mjeseci.


- To znači da pogođene privredne grane imaju mogućnost izbora moratorija ili grejs perioda. Ako je neko ostao bez posla, ako mu je smanjeno primanje i ne može plaćati kredit zbog korone, mora mu biti odobrena jedna od mjera, isto kao što je bilo i dosad. Cilj je da "ispravimo krivulju" i ovaj ekonomski udar što više odgodimo i razložimo, da ne bi uništio ekonomiju i bankarski sistem - istakao je Mahmuzić.


Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra ove godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!