Općinski sud u Sarajevu

Suđenje Amiru Zukiću i ostalima: Ko su osobe koje su u mobitelu memorisane kao 'Ramiz Banovići' i 'Sajo doktor'?

Hronika24.08.20, 13:38h

Suđenje Amiru Zukiću i ostalima: Ko su osobe koje su u mobitelu memorisane kao 'Ramiz Banovići' i 'Sajo doktor'?
Rizvić je vještačio mobitele optuženih i to po naredbi Općinskog suda u Sarajevu

 

Suđenje Amiru Zukiću i suoptuženima za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzeća danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno saslušanjem vještaka za telekomunikacije Avde Rizvića, piše Oslobođenje. 


Osim Zukića, na optuženičkoj klupi su još Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Asim Sarajlić. 

 

Rizvić je vještačio mobitele optuženih i to po naredbi Općinskog suda u Sarajevu. U imeniku jednog od mobitela, koji su izuzeti od optuženog Nedžada Trake, evidentirani su brojevi Ramiz Banovići i Sajo doktor. Vještak je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Nermine Kulenović, kazao da su evidentirane poruke od Saje doktora: "Na sastanku sam, nazvat ću Vas". 

 

Vještačenjem mobitela optuženog Karavdića (dva samsunga i dvije nokije sa pripadajućim sim karticama) evidentirani su propušteni i primljeni pozivi od Nedžada Trake, Safeta, te Seada Keserovića (svjedočio u junu 2018. godine o tome da mu je za zaposlenje sina u EPBiH traženo 16.000 KM). Osim toga, zabilježen su i poruke u kojima su se navodila određena imena, njihovi matični brojevi, kao i brojevi telefona. Tako je pročitana sms poruka zabilježena na jednom od mobitela izuzetih od Karavdića: "Keserović Ismet, elektromonter, 2014.". 

 

Tužilaštvo KS nastavit će sa saslušanjem vještaka na jednom od narednih ročišta koje će biti naknadno zakazana. 

 

Odbrana optuženih jutros je predlagala da se suđenje optuženima odgodi zbog toga što sudnica u kojoj se održava ne ispunjava sve potrebne uslove i preporuke VSTV-a i Kriznog štaba. Sutkinja Tanja Curović uvažila je prijedlog odbrane, naglašavajući da se svakoj osobi koja ulazi u zgradu suda mjeri temperatura, zbog čega je donijela odluku da će ročište trajati samo pola sata. Za naredna ročišta obratiće se upravi suda i prenijet će im stav odbrane. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još