kantonalni krizni stožeri još mogu revidirati odluku

Odlučeno na sastanku: Neće biti odgode početka nastave u Federaciji BiH

Hronika21.08.20, 15:08h

Odlučeno na sastanku: Neće biti odgode početka nastave u Federaciji BiH
Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih skupina, kao i djeca koja žive u obiteljima s članovima rizičnih skupina, nisu dužna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativne oblik nastave

 

U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počet će 1. rujna, kako je i planirano, a u ostalim županijama sedam dana kasnije, odlučeno je na sastanku Kriznog stožera FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i županijskih ministarstava obrazovanja održanom u petak u Konjicu.

 

Nadija Bandić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja FBiH kazala je da su svi sudionici sastanka bili složni da nema odgode početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost županijskim kriznim stožerima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim županijama.

 

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih skupina, kao i djeca koja žive u obiteljima s članovima rizičnih skupina, nisu dužna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativne oblik nastave.

 

Član Stožera i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istaknuo je da su sudionici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.


Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude održavala nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još