Lider prehrambene industrije u BiH

AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza u prvih šest mjeseci 2020.

Biznis Klub21.08.20, 08:54h

AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza u prvih šest mjeseci 2020.
Treba naglasiti da je rast izvoza u prvom polugodištu tekuće 2020. veći od planiranog za osam posto

 


Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih proizvoda na inozemna tržište za dodatnih 15 posto.

 

Sudeći po rezultatima izvoza u prvih šest mjeseci i ova godina bi trebala biti rekordna za AS Holding, korporaciju koja je jedna od najvećih poslodavaca u Bosni i Hercegovini.

 

Treba naglasiti da je rast izvoza u prvom polugodištu tekuće 2020. veći od planiranog za osam posto. Ponovno je otvoreno novo-staro tržište Kosova, na koje se kompanija vratila nakon ukidanja carina. Ipak, dobar početak usporio je COVID-19.

 

Rade još efikasnije

 

Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate. Posmatrano po kategorijama u izvozu prednjače kafa, mlinarstvo, jufke, konditoraj, te juhe, sol i začini. Usljed pandemije, pad izvoza bilježe proizvodi koji su isključivo ili većim dijelom okrenuti prema HoReCa sektoru.

 

Brendovi kompanija Vispak, Klas, Solana, AC Food, AS kao što su Zlatna Džezva, Tuzlanska so, Zlatni puder, Tops, Kent i dalje ostaju izvozni lideri a vjerno ih prate Maza, duboko zamrznuti program Sprinda, te voda Oaza. Svoj prvi prodor na inozemna tržišta ostvaruje i premium konditorski brend Mak Zara.

 

AS Holding čini dodatne napore i na razne načine podržava i druge bosanskohercegovačke firme kako bi ostvarile ili pojačale izvoz, a zdrava konkurencija nas podstiče da radimo još efikasnije.

 

– Bosnu i Hercegovinu je potrebno brendirati kao državu u kojoj se proizvode kvalitetni i po zdravlje sigurni proizvodi. Imamo jako puno preduslova za to, od plodnog i čistog zemljišta, do geografskog položaja gdje se susreće zapadna i istočna kuhinja. Bosanska kuhinja je najbolji primjer susreta civilizacija a njeni brendovi su jedan od najboljih ambasadora naše zemlje i njenog bogatog nasljeđa. Članice AS Holdinga posjeduju ogromne kapacitete, a rast izvoza je pokazatelj da se dobro snalazimo i u najtežim situacijama kao što su poplave 2014. godine, COVID-19, itd. Naglasio bih da smo bili faktor stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u nekoliko država regije. Učinili smo velike napore da distributeri ne ostanu bez naših proizvoda, a posebno onih osnovnih kao što su brašno, so, tjestenine, supe, namazi i drugi proizvodi koji su sastavni dio svake trpeze – pojasnio je Vedad Halilović, direktor izvoza u AS Holdingu.

 

AS Holding će i dalje nastaviti sa otvaranjem novih tržišta i širenjem na postojećim. U fokusu ostaje Adrija regija, dok regije Centralne Evrope i Sjeverne Amerike dobijaju na dodatnoj pažnji.

 

U okviru AS Holdinga posluje devet izvoznih firmi, i to 7 u diviziji hrane: AC Food, AS Jelah, Oaza, Klas, Solana Tuzla, Sprind i Vispak, te 2 članice u diviziji tekstila: Napredak Tešanj i Fortitudo Travnik. Divizija hrane trenutno izvozi direktno i indirektno u 33 države svijeta na pet kontinenata.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!