migrantska kriza se otela kontroli

U Krajini je došlo do usijanja: 'Ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječija igra šta bi se sve moglo dogoditi!'

Hronika20.08.20, 08:30h

U Krajini je došlo do usijanja: 'Ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječija igra šta bi se sve moglo dogoditi!'
Dodao je kako je nezadovoljstvo građana opravdano, te da su oni preko svojih mjesnih zajednica upozoravali da "više ne mogu izdržati", te putem društvenih mreža najavljivali proteste

 

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava. Situacija iz dana u dan, ako je suditi po posljednjim dešavanjima i protestima građana Velike Kladuše, skoro je došla do usijanja - piše Faktor

 

Prema riječima Fikreta Bašića, predsjednika Općinskog vijeća Velika Kladuša, u posljednje vrijeme priliv migranata u USK-a, a samim tim i u ovoj općni, je ogroman, te su kolone migranata koji s ruksacima na leđima marširaju cestama slike koje se svakodnevno mogu vidjeti.

 

- Mogu se vidjeti na magistralnim, lokalnim i običnim putevima, njivama, šumama, te se sve to nekako slijeva ovdje i naravno da to izazvalo revolt građana jer se osjećaju nesigurno. Migranti ovdje nemaju adekvatan smještaj. Imamo samo jedan prihvatni centar – Miral, u koji ne mogu svi stati i prebukiran je. Hodaju oko kuća, uništavaju bašte ljudima, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani, to se pojačalo, a šta je uzrok tome nismo dokučili – kazao je Bašić.


Dodao je kako je nezadovoljstvo građana opravdano, te da su oni preko svojih mjesnih zajednica upozoravali da "više ne mogu izdržati", te putem društvenih mreža najavljivali proteste.

 

- Proteste su održali i rezultirali su onim što se moglo vidjeti posljednjih dana. Ovdje je prošle sedmice boravio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i kazao je kako nema baš čarobni štapić da bi se problem riješio za sedam dana. Međutim, najavio je preko stotinu nekih mjera i aktivnosti koje će biti provedene i da bi se u narednim sedmicama mogao osjetiti njihov rezultat u smislu upravljanja migrantskom krizom na ovom području i u cijeloj BiH – istakao je.

 

Bašić je kazao kako prema nekim procjenama u Miralu trenutno boravi oko 1.300 migranata, a koliko ih je na ulicama "to niko živ ne može procijeniti, jer u kolonama dolaze sa svih strana".

 

- Ljudi su jednostavno u strahu. Uskoro počinje školska godina i boje se kako će njihova djeca ići u školu. Imamo dosta djece koja iz ruralnih, seoskih područja, idu pješke i nemaju organizovan prijevoz do škole. S druge strane, dosta škola je na putnim komunikacijama, a tu se migranti kreću. Dosta je i starijih osoba koje same žive u kućama, pa i sa tog aspekta strahuju da im neće neko od migranta pozvoniti ili noću lupati na vrata – prenio je razmišljanja građana s kojima je razgovarao.

 

Dodao je da su pogotovo u strahu oni koji žive u pograničnim dijelovima prema Hrvatskoj.

 

- Građani često svjedoče tome da hrvatska policije ilegalno vraća migrante sa granice. Oni su gladni, žedni, bosi i tako dalje. Bilo je, na primjer, slučajeva da prenoće u vrećama za spavanje u dvorištu određenog domaćina, pa čovjek ujutro kad ustane prepadne se. Ovim ljudima ovdje nije nimalo jednostavno – naglasio je naš sagovornik.

 


Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je od Operativne grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK tražio da se ne dozvoli ulazak migranata iz pravca Republike Srpske i Sarajeva, te da se postave kontrolni punktovi kako bi se ograničilo njihovo kretanje unutar kantona.

 

Odgovarajući na pitanje da li se time ograničava njihovo pravo na kretanje, Fazlić je kazao da se građanima Bihaća, Velike Kladuše i cijelog USK-a prava krše posljednje tri godine, "pa se niko oko toga nije previše nasekirao".

 

- To je izvodivo ukoliko mi budemo uporni. Nažalost, u ovom našem društvu i državi čovjek mora da napravi problem i radikalizira stvari, da bi se on počeo rješavati. Dokle god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumjevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječija igra šta bi se sve moglo dogoditi – zaključio je Fazlić.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još