Ministar Krivić najavio

Oko 1.500 djece u Sarajevu na listi čekanja za upis u vrtiće: Uvode se novi kriteriji?

Hronika20.08.20, 08:27h

Oko 1.500 djece u Sarajevu na listi čekanja za upis u vrtiće: Uvode se novi kriteriji?
Naglasio je kako u ovom trenutku nije siguran na koji način se lista čekanja može "riješiti", ali je dodao da na rješavanju ovog problema radi interresorni radni tim kako bi vidjeli na koji način bi mogli subvencionirati djecu koja se nalaze na listi čekanja

 

Vlada Kantona Sarajevo je u protekloj školskoj godini subvencionirala boravak djece sa liste čekanja u privatnim vrtićima, a kako će ove godine biti riješen problem upisa djece u vrtiće još se ne zna, jer se na listi čekanja za upis u sarajevske vrtiće nalazi oko 1.500 djece.

 

- Prošle godine smo imali oko 450 djece koja su bila na listi čekanja, odnosno one djece koja se nisu upisala u Javnu ustanovu Djeca Sarajeva, a to su željeli. Budući da je prošla Vlada donijela odluku o subvencioniranju djece u iznosu od 200 KM po djetetu, roditelji su se samoorganizirali i ove godine su iz privatnih vrtića upisali djecu u JU Djeca Sarajeva pa smo tako ove godine dobili listu čekanja koja iznosi oko 1.500 djece - kazao je Feni ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

 

Naglasio je kako u ovom trenutku nije siguran na koji način se lista čekanja može "riješiti", ali je dodao da na rješavanju ovog problema radi interresorni radni tim kako bi vidjeli na koji način bi mogli subvencionirati djecu koja se nalaze na listi čekanja.

 

Krivić je kazao kako se također radi i na proširenju kapaciteta pa će tako do kraja godine biti otvoreno više vrtića u koji će moći biti primljena i djeca sa liste čekanja.

 

- Želio bih da istaknem da ovo što se sada desilo a odnosi se na veliku listu čekanja je nešto što u suštini nije baš prava slika. Budući da je prošle godine kompletna lista čekanja bila riješena i da su ta djeca bila subvencionirana i upisana u privatne vrtiće i da roditelji čija su djeca inače pohađali vrtiće su se sada prijavili u Javnu ustanovu ne da bi dobili mjesto u Javnoj ustanovi, već da bi dobili subvenciju - kazao je Krivić.

 

Istakao je da on "u ovom trenutku još nema informaciju s koliko sredstava KS i Vlada raspolažu kada je riječ o subvenciji".

 

- Ono što je sigurno jeste da imamo osigurana sredstava koja su bila prošle godine, ali to je bilo rezervisano samo za 450 djece, a mi ove godine imamo mnogo više djece. Tako da u konačinici kada radna grupa završi sa svojim poslom, kada utvrdimo tačan broj djece na listi čekanja u odnosu na proširenje kapaciteta mi ćemo iznaći na koji način da se postavimo prema samom subvencioniranju. Imamo još jedan model koji se tiče subvencije, a to je da eventualno uvedemo neke kriterije, a o tome ćemo blagovremeno obavijestiti kada budemo imali kompletnu zaokruženu priču - kazao je Krivić. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!