Pazite šta jedete

Dr. Solaković upozorava: Ova hrana može 'razrijediti vašu krv''!

Lifestyle19.08.20, 20:36h

Dr. Solaković upozorava: Ova hrana može 'razrijediti vašu krv''!
Emir Solaković često daje savjete o prehrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice

 

Poznati kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković često daje savjete o prehrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice. Jedan od savjeta tiče se i prehrane koja utiče na zgrušavanje krvi. Njegov post prenosimo u cjelosti:


- Znam da nikad niste čuli. Hrana može "razrijediti vašu krv".


Znam da Ti je hirurg prije operacije zabranio jesti kinesku hranu ili preporučio izbjegavanje džumbira, bijelog luka, crnih gljiva, i masne (plave) ribe poput lososa, skuše i sardine. Istina je da sve ove vrste hrane, kao i još neke druge također predstavljaju antikoagulanse (sredstva protiv zgrušnjavanja krvi), koji mogu izrazito usporiti zgrušnjavanje krvi, odnosno blokirati supstancu zvanu tromboksan, koja potiče gomilanje i sljepljivanje trombocita, što je ključni faktor u oblikovanju krvnog ugruška.


Suprotno tome masna hrana poput sira i masnih mesnih odrezaka "usporava vašu krv" čineći pri tome krvne pločice ljepljivim i sklonijim zgrušnjavanju izazivajući začepljenje krvnih sudova, pojašnjava dr. Solaković.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!