VIDEO/ Teški dani za Aleksandra Lukašenka

Bjeloruskom diktatoru dogodilo se isto što i rumunskom, radnici mu prekinuli govor: 'Odlazi, lažljivče!'

Front18.08.20, 19:50h

Bjeloruskom diktatoru dogodilo se isto što i rumunskom, radnici mu prekinuli govor: 'Odlazi, lažljivče!'
Ne brinite se, neću vas tući, to mi nije u interesu. Ali ako me budete provocirali, riješit ću to okrutno. Budite muškarci, cijela je gomila vas, a ja sam samo jedan, rekao je Lukašenko radnicima, iako su iza njega stajali njegovi tjelohranitelji

 

 

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik koji je na vlasti 26 godina i kojeg zovu posljednjim evropskim diktatorom, prolazi kroz teške dane. Nakon masovnog protesta u nedjelju u Minsku na kojem je sudjelovalo najmanje stotinjak hiljada ljudi - daleko više od prorežimskog skupa koji se održao isti dan - Lukašenko je u ponedjeljak posjetio državnu tvornicu u predgrađu Minska.

 

No ondje baš i nije dobio srdačan doček kojem se nadao. Naime, kako se vidi na snimkama događaja, okupljeni radnici su mu za vrijeme govora počeli skandirati "odstupi", odnosno "odlazi", ali i "lažljivče".

 

 

Sve se dogodilo u fabrici vojnih vozila MZKT, jednoj od niza državnih tvornica sovjetskog tipa koje i dalje čine znatan dio bjeloruske ekonomije, gotovo 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza i bjeloruskog proglašenja neovisnosti. Lukašenkova posjeta tvornici očito je bila zamišljen kao potvrda da i dalje uživa tradicionalnu podršku radničke klase, piše The Guardian.

 

Lukašenko: "Vi govorite o nepoštenim izborima i želite održati poštene." Radnici: "Da!"

 

Uprkos dovikivanju iz publike Lukašenko je nastavio govor braneći legitimitet izbora koje oporba i velik dio javnosti smatra ukradenima, a koje je i Evropska unija opisala kao "ni poštene ni slobodne".

 

"Vi govorite o nepoštenim izborima i želite održati poštene", rekao je bjeloruski predsjednik okupljenima, na što su neki bez ustezanja odgovorili: "Da!"

 

"Moj odgovor vama je: Imali smo izbore, i dok god me ne ubijete, neće biti novih izbora", odgovorio je prkosno Lukašenko.

 

Ipak im je ponudio moguću promjenu Ustava, iako taj ustupak vjerovatno neće zadovoljiti demonstrante, koji kažu da je to već bio obećavao.

 

"Stavit ću promjene na referendum i predat ću svoje ustavne ovlasti. No ne pod pritiskom ulice", rekao je Lukašenko, a prenijela novinska agencija Belta.

 

"Tačno je, nisam svetac. Poznata vam je moja gruba strana. Ja nisam vječan. No ako povučete dolje prvog predsjednika, povući ćete susjedne zemlje i sve druge."

 

Lukašenko se osvrnuo i na mogućnost štrajka, u koji su radnici nekih tvornica u zemlji, ali i državne televizije, već stupili u znak podrške opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskaji, koja je morala pobjeći iz zemlje zbog prijetnji režima.

 

 

"Ako neko ne želi raditi i želi otići, niko vas neće zaustaviti, niko neće vršiti pritisak na vas, tako da su od sutra, odnosno od danas, vrata otvorena", rekao je Lukašenko radnicima.

 

No čini se da je bjeloruski predsjednik, koji autokratski vlada zemljom već 26 godina, govor ipak završio prije nego što je to planirao zbog neočekivane reakcije radnika.

 

"Izvinjavam se zbog svojih nepopularnih riječi, ali vremena su takva da moram govoriti iskreno. Hvala vam, sve sam rekao", zaključio je Lukašenko i naprasno napustio pozornicu, uz ponovljene uzvike radnika "odlazi".

 

Repriza Ceausescuovog govora?

 

Ova situacija poprilično podsjeća na govor jednog drugog diktatora, govor koji je označio početak njegovog kraja - Nicolaea Ceausescua, rumunskog komunističkog diktatora koji je svrgnut u Rumunskoj revoluciji 1989., a zatim i smaknut.

 

Samo četiri dana prije nego što je smaknut i Ceausescu je prisilno okupio mnoštvo u centru Bukurešta i održao mu govor kojim je htio potvrditi da i dalje kontrolira situaciju, nakon pobune mađarske manjine u Temišvaru.

 

No samo nekoliko minuta nakon što je rumunski diktator počeo govoriti, s prepunog Trga revolucije počeli su dopirati zvižduci i hukanje, a zatim i zvukovi pirotehnike, eksploziva ili vatrenog oružja. Vidno šokirani Ceausescu je podigao ruku kako bi utišao nemirnu gomilu, ali uzalud. Državna televizija koja je prenosila govor uživo prekinula je emitiranje.

 

Kad je shvatio da se planirani skup podrške komunističkom režimu pretvorio u protest protiv istog, Ceausescu je prekinuo govor i pobjegao s balkona zgrade Centralnog komiteta Komunističke partije, odakle se obraćao narodu.

 

 

Lukašenko: Ne brinite se, neću vas tući, to mi nije u interesu

 

Što se Lukašenka tiče, posebno je bizarna još jedna snimka, očito nastala prije nego što se Lukašenko popeo na pozornicu i održao svoj govor. Nakon što su ga povici "odlazi" očito dočekali odmah pri dolasku, Lukašenko je prišao radnicima koji su mu skandirali i održao im bijesan i pomalo rastrojen monolog.

 

 

"Ne brinite se, neću vas tući, to mi nije u interesu. Ali ako me budete provocirali, riješit ću to okrutno. Budite muškarci, cijela je gomila vas, a ja sam samo jedan", rekao je Lukašenko radnicima, iako su iza njega stajali njegovi tjelohranitelji.

 

A kad je shvatio da ga jedan radnik snima mobitelom, bijesno je povikao: "Spusti taj mobitel!"

 

Tadeus Gican, bjeloruski doktorand na School of Slavonic & East European Studies koji je na Twitteru objavio ovu snimku, napisao je da je radnik koji se usudio raspravljati s Lukašenkom, Andrej Sudam, priveden nakon toga.

 

Tihanovskaja je pak u ponedjeljak iz Litve pozvala pripadnike snaga sigurnosti da promijene stranu, kazavši da će njihovo dosadašnje ponašanje biti oprošteno ako to sada učine.

 

"Spremna sam preuzeti odgovornost i djelovati kao nacionalni vođa za vrijeme tog razdoblja", rekla je Tihanovskaja kazavši da je nužno iskoristiti zamah nastao višetjednim prostestima. Pozvala je na stvaranje pravnog mehanizma koji bi omogućio pravedne predsjedničke izbore.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još