uoči 15. novembra

SDA predala kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore, Genjac poručio: 'Kada je u pitanju Sarajevo, očekujemo...'

Front17.08.20, 15:33h

SDA predala kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore, Genjac poručio: 'Kada je u pitanju Sarajevo, očekujemo...'
Potvrdio je novinarima da je ova stranka predložila kandidate za 66 općinskih i gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 skupština općina i skupština gradova u Republici Srpskoj te listu za Brčko Distrikt

 

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je danas uime te stranke kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine uoči predstojećih lokalnih izbora planiranih za 15. novembra.

 

Potvrdio je novinarima da je ova stranka predložila kandidate za 66 općinskih i gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 skupština općina i skupština gradova u Republici Srpskoj te listu za Brčko Distrikt.

 

- U pitanju je 58 načelnika iz SDA, u Sapni je koalicioni nastup pored SDA kandidata za načelnika podržava i Stranka za BiH. U Srebrenici je kandidat SDA podržan od određenih stranaka i to je zajednički kandidat. U Stocu je nezavisni kandidat kojeg podržava i SDA. Tako je u Velikoj Kladuši, Gradačcu i Novom Travniku, dakle zajednički kandidat kojeg podržava SDA - pojasnio je Genjac.

 

SDA će u koaliciji na predstojećim izborima nastupiti u lokalnim jedinicama Srebrenici, Bijeljini, Zvorniku, Banjoj Luci, Doboju, Kotor Varoši, Čajniču, Bratuncu i Novom Goraždu.

 

Na listama je ukupno 2.868 kandidata na listama u BiH, od toga je 2.218 u Federaciji BiH i 650 u Republici Srpskoj. Također, Genjac je potvrdio da je na listama 1.147 žena ili 40 posto, 860 je mladih kandidata, a na 10 lista nositeljice su žene i dvije su kandidatkinje za načelnice i to za općinu Donji Vakuf i Vareš.

 

Govoreći o očekivanjima na izborima, kazao je da je SDA na prošlim izborima imala dobre rezultate i značajan broj načelnika što očekuju i ovaj put uz još dva ili tri načelnika više, a kada je u pitanju Sarajevo očekuju da zadrže općine koje su predvodili SDA kadrovi protekle četiri godine.

 

Na pitanje novinara kako su se odlučili koalirati s nekim strankama u nekim lokalnim zajednicama, Genjac je samo kratko kazao da su u politici jedini vječiti princip politički interes.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!