Nakon pisanja New York Timesa i Associated Pressa

Potpuni zaokret u aferi 'Respiratori': Kineski proizvođač priprema tužbu protiv BiH - hoće li sankcije snositi i tužioci?

Hronika12.08.20, 16:25h

Potpuni zaokret u aferi 'Respiratori': Kineski proizvođač priprema tužbu protiv BiH - hoće li sankcije snositi i tužioci?
Proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji

 

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva BiH o njihovoj neupotrebljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužilaštvo uradio neovlašteni sudski vještak, piše Hayat.ba.

 

Naime, osim što se respiratori ACM812A mogu koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu i operacionim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ukoliko se koriste s bocom kisika u kolima Hitne pomoći, piše Hayat. Ovaj uređaj je još prije pandemije registrovan i korišten u Srbiji.

 

Kako piše Hayat, njihovu upotrebljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se dostave respiratori, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan.

 

No, to nije jedini problem s kojim se trenutno suočava Tužilaštvo BiH. Kako doznaje Hayat, proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete. Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

 

Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milionima eura, a advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji. Proizvođač respiratora, „Beijing Aerospace Changfeng“ u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije.

 

Čiji je i zašto je interes bio zbuniti javnost netačnim informacijama da se ne radi o stacionarnim respiratorima, te oklevetati aktere navodne afere, mogle bi otkriti upravo međunarodne tužbe i istrage koje će sasvim izvjesno stići i na adrese u BiH, jer je Tužilaštvo BiH, kao državni organ, iznijelo neprovjerene informacije u najranijoj fazi istrage te ih plasiralo putem svog šokantnog mediaplana, piše Hayat.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 105

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još