Još jedna smrt u BiH

Od posljedica Covida-19 preminula štićenica Doma za stare osobe u Goraždu

Hronika12.08.20, 14:57h

Od posljedica Covida-19 preminula štićenica Doma za stare osobe u Goraždu
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo kazala je da je u Domu za stara i iznemogla lica korona virusom inficirano 25 štićenika i tri uposlenika

 

Od posljedica koronavirusa jutros je preminula štićenica Doma za stara i iznemogla lica Goražde, a riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je imala hronična oboljenja.

 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo kazala je da je u Domu za stara i iznemogla lica korona virusom inficirano 25 štićenika i tri uposlenika. Od jučer testiranih 50 uzoraka s područja BPK Goražde, Covid-19 potvrđen je kod još tri osobe, a radi se o kontaktima ranije potvrđenih slučajeva. 

 

Trenutno je na području kantona aktivno 88 slučajeva koronavirusa, dok se ukupno 121 osoba oporavila. U izolaciji se nalaze 273 osobe.

 

Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva naložio je Domu zdravlja i Kantonalnoj bolnici Goražde da obezbijede 24-satni medicinski nadzor štićenika u Domu za stare i iznemogle osobe.

 

- Razmatrajući epidemiološku situaciju na području BPK, Krizni štab naložio je i da se nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera pojača posebno u danima vikenda jer je zabilježeno nepoštivanje i kroz organizaciju velikog broja vjenčanja gdje je bio prisutan veći broj osoba od dozvoljenog. Inspekcija će pooštriti i kontrole objekata koje organizuju te proslave - kazao je ministar zdravstva BPK Eniz Halilović.

 

Kantonalni krizni štab usljed pogoršanja epidemiološke situacije prošle sedmice donio je naredbu kojom se broj osoba u zatvorenom prostoru na području ovog kantona ograničava na 20, a na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 50 osoba, uz poštivanje fizičke distance.

 

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

 

Takođe, Krizni štab zabranio je usluživanje nargila u svim objektima na području BPK Goražde.  

 

Zbog nedostatka reagensa, a u cilju zaštite stanovništva od daljeg širenja koronavirusa na području kantona, zabranjena su serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!