Odlične vijesti

Blokira replikaciju koronavirusa: Još jedan lijek efikasan u borbi protiv COVID-a?

Lifestyle12.08.20, 11:26h

Blokira replikaciju koronavirusa: Još jedan lijek efikasan u borbi protiv COVID-a?
U njemu se navodi da je 54-godišnji muškarac, koji je razvio COVID-19, dok se liječio zbog odbacivanja transplantata pluća, bio skinut s aparata za mehaničko disanje nakon četiri dana liječenja s RLF-100

 

Kritično bolesni pacijenti s COVID-19 brzo su se oporavili od respiratornog zatajenja nakon tri dana liječenja s RLF-100, terapijom koja je u Sjedinjenim Državama odobrena kao hitna terapija, saopšteno je u nedjelju, prenosi Voice of America.


Tvrtka Relief Therapeutics Holdings AG RFLB.S, bazirana u Ženevi, ima patent za RLF-100 ili aviptadil, sintetički oblik prirodnog peptida koji štiti pluća. Američko-izraelski NeuroRx Inc je sarađivao s Reliefom na razvoju lijeka u Sjedinjenim Državama.

 

U junu je američka Uprava za hranu i lijekove odobrila RLF-100 za liječenje respiratornih tegoba u COVID-19.

 

Dok je u toku kliničko ispitivanje faze 2/3 sa 70 pacijenata, RLF-100 je odobren da se daje hitno nekim pacijentima koji su previše bolesni da bi bili primljeni u ispitivanje.

 

Prvi izvještaj o brzom oporavku pacijenata pri upotrebi RLF-100 objavili su ljekari iz Houston Methodist Hospital, navele su spomenute tvrtke u zajedničkom priopštenju.

 

U njemu se navodi da je 54-godišnji muškarac, koji je razvio COVID-19, dok se liječio zbog odbacivanja transplantata pluća, bio skinut s aparata za mehaničko disanje nakon četiri dana liječenja s RLF-100.

 

Slični rezultati su kasnije zabilježeni kod više od 15 pacijenata liječenih u okviru dopuštenja korištenja ovog medikamenta za hitnu upotrebu.

 

Relief Therapeutics i NeuroRx također su priopštili kako su nezavisni istraživači u biološkoj laboratoriji u Brazilu izvijestili da aviptadil blokira replikaciju koronavirusa SARS-CoV-2 u ljudskim stanicama pluća i imunološkim stanicama.

 

"Nijedno drugo antivirusno sredstvo nije pokazalo brzi oporavak od virusne infekcije i pokazalo laboratorijsku inhibiciju replikacije virusa", rekao je izvršni direktor NeuroRx-a Jonathan Javitt.

 

Klinička ispitivanja istražuju hoće li se potvrditi slična opažanja i za bolesnike s blažom kliničkom slikom respiratornog zatajenja povezanog s COVID-19.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još