danas se otvara novi izolatorij

Dr. Zalihić: Svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, a klinička slika im je...

Hronika10.08.20, 09:12h

Dr. Zalihić: Svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, a klinička slika im je...
Dodao je kako je u petak održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan “algoritam pacijenta” ili “put Covid pacijenta”

 

Privremeni izolatorij u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama treba danas početi s radom.


Ovo je najavljeno u petak nakon sastanka članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

 

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija.

 

U izolatoriju na Bjelavama planirano je da budu smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

 

Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu – kazao je dr. Zalihić ovom prilikom.


Dodao je kako je u petak održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan “algoritam pacijenta” ili “put Covid pacijenta”, kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatorij u Prodhrastovima ili na Bjelave.

 

Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transportovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom –  kazao je tada Zalihić.


Novi izolatorij raspolagat će sa 100 kreveta. Sve medicinske ustanove u KS će dati svoje učešće, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još