Borba sa koronavirusom

Erdogan: Turska treća u svijetu po razvoju lokalnih vakcina

Front09.08.20, 19:44h

Erdogan: Turska treća u svijetu po razvoju lokalnih vakcina
Turski predsjednik je rekao da su završena ispitivanja na životinjama za dvije kandidatske vakcine, da je jedna od njih čak dobila etičko odobrenje i započeta je klinička faza ispitivanja na ljudima

 

Nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Turska je treća na listi zemalja koje razvijaju domaće vakcine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rekao je u nedjelju predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

- Značajan napredak postižemo u razvoju vakcine i lijekova protiv COVID-19, u saradnji privatnog sektora, univerziteta i države - rekao je Erdogan na otvaranju TUBITAK-a (Turski Centar za naučna i tehnološka istraživanja), u Gebzeu, na sjeverozapadu provincije Kocaeli.

 

Turska platforma COVID-19, koju je osnovao TUBITAK, trenutno radi na osam različitih vakcina i 10 različitih medicinskih projekata za COVID-19.

 

Turski predsjednik je rekao da su završena ispitivanja na životinjama za dvije kandidatske vakcine, da je jedna od njih čak dobila etičko odobrenje i započeta je klinička faza ispitivanja na ljudima.

 

Prema Erdoganovim riječima, Turska je vanjsku ovisnost u odbrambenoj industriji sa 70 posto smanjila na 30 posto.

 

-Naš san je da Tursku učinimo jednom od vodećih zemalja u 21. stoljeću- poručio je Erdogan.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još