upoznao Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku

Dr. Gavrankapetanović: S jednim infektologom, Opća bolnica nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija...

Hronika06.08.20, 20:11h

Dr. Gavrankapetanović: S jednim infektologom, Opća bolnica nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija...
Dodaje se da Opća bolnica može samo da participira, zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima, ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju

 

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah  Nakaš“ prof. dr. Ismet Gavrankapetanović upoznao je Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo  o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

 

- Opća bolnica s jednim infektologom i s obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah  Nakaš“.

 

Dodaje se da Opća bolnica može samo da participira, zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima, ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.

 

- Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice. Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS - navodi se u saopćenju.

 

Napominje se da Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba  i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje  s njima.

 

- Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati  bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Vlada FBiH je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS.  Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice - navode iz te zdravstvene ustanove.

 

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu „za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?“

 

- I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti  Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo - saopćeno je iz Opće bolnice.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još