Uživo/ Epidemija se ne smiruje

Eksplodiralo u Sarajevu: Novih 167 slučajeva zaraze koronom, preminuo 37-godišnjak!

Hronika04.08.20, 09:11h

Eksplodiralo u Sarajevu: Novih 167 slučajeva zaraze koronom, preminuo 37-godišnjak!
U izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima preminuo je pacijent 1983. godište

 

12: 50 - U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 bio pozitivan na SARS-CoV-2.

 

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

 

U Federaciji BiH do sada je testiran 89.551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.517 osoba i to kod 3.713 žena i 3.804 muškarca.

 

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3.782 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.557 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

 

Od 178 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 114 osoba je muškog i 64 ženskog spola. 

 

 

11: 30 - Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 76 osoba, a nakon testiranih 506 uzoraka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj.

 

-Epidemiološka situacija je i dalje nepovolja i trend pada broja zaraženih se mora nastaviti – istakao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare upozorivši da je veliki broj inficiranih mlađe i srednje životne dobi.

 

Privatna druženja, ponovio je, predstavljaju najveću opasnost po širenje virusa te ponavlja da je neophodno da se građani pridržavaju propisanih mjera, fizičke distance, nošenja maski, lične higijene i dezinfekcije.

 

I doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je ukazala da se pune kapaciteti bolnica u RS, jer se od 1. juna bilježi porast inficiranih, a "vrh“ incidencije je bio prošle sedmice.

 

U Univezitetskom kliničkom centru RS trenutno je hospitalizirano 75 oboljelih, u ostalim bolnicama 205, a najviše u dobojskoj 45.

 

-Od ukupnog broja smještenih u bolnice 20 je na respiratorima. Starosna granica osoba koje umiru se spušta, a prošle sedmice smo imali smrtni slučaj u dobi od 35 do 49 godina te sedam smrtnih slučajeva kod osoba životne dobi od 50 do 64 godine. To je vrlo upozoravajuća situacija i neophodno je da se građani pridržavaju mjera – ukazala je Aćimović.

 

Dodala je da je od početka infekcije u RS koronavirus potvrđen kod 5.136 osoba, a zabilježena su 183 smrtna slučaja.

 

09:11 - Od testiranih 375 uzoraka u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je 210 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus. Od toga čak 167 je u Sarajevu. 

 

Kako je za Faktor potvrđeno iz KCUS-a pozitivnih 16 je u Travniku, Goraždu osam, Kiseljaku pet, Bugojnu, Kreševu i Vitezu četiri te dva u Donjem Vakufu.

 

U izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima preminuo je pacijent 1983. godište. Kako je kazala direktorica Izetbegović, preminuli nije imao drugih oboljenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još