Detalji žestoke rasprave u Skupštini KS

Ko je dao novac sarajevskom portalu koji vrijeđa 'Majke Srebrenice'?! Konaković: Nismo imali pojma ko je taj Grabovica!

Front28.07.20, 20:55h

Ko je dao novac sarajevskom portalu koji vrijeđa 'Majke Srebrenice'?! Konaković: Nismo imali pojma ko je taj Grabovica!
Višesatna rasprava o samo jednoj tački dnevnog reda, za mnoge nije bila iznenađenje

 

 


Pred poslanicima Skupštine Kantona Sarajevo našao se rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od milijardu 135 miliona 335 hiljada maraka. No, prije rasprave o budžetu, na posebnoj sjednici u fokusu je bila rasprava o o uplati sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo web portalu ''Sarajevskasehara.com''. Ko je i kako odlučio dodijeliti novac portalu koji uvredljivo piše o udruženju ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'', odgovore su tražili poslanici iz SDA. 


Opozicija ih je oštro kritikovala, a detalje rasprave donosi N1.


- Želim da Skupština KS najoštrije osudi pisanje portala 'sarajevskasehara.com', na kome vrijeđaju predsjednicu udruženja 'Majke enklava Srebrenica i Žepa', a samim tim i sve žrtve genocida'', kazala je Jasmina Biščević - Tokić, poslanik u Skupštini KS (SDA).


Skupština je usvojila ovaj zaključak uz žestoku raspravu o dodjeli 20 hiljada maraka iz budžeta web portalu ''sarajevskasehara.com''.


- Sredstva iz budžeta KS su, političkom linijom, od strane NiP-a, dodijeljena portalu u organizaciji Naše stranke koji je ovo pisao. I mi osuđujemo takvu vrstu pisanja koja vrijeđa predsjednicu udruženja, sve žrtve genocida a samim tim i sve Bošnjake' - istakao je Mahir Dević, poslanik u Skupštini KS (SDA).


- Niko nije imao pojma ko je čovjek koji se zove Adis Grabovica niti je imao vremena da istražuje šta on piše. To što on piše mi se na to gnušamo, a mi smo za te majke uradili mnogo više nego ovi ljudi koji danas o tome govore. Jeftino je, populistički, ružno je, snishodljivo, tužno koristiti Srebrenicu kako bi se pokrili svoji politički promašaji. Želja da se ovdje pokaže neki kriminal propala je u samom startu' - naglasio je Elmedin Konaković, poslanik u Skupštini KS (NiP).


Da li se SDA bavi uređivačkom politikom nekog portala, ko i kako brani Srebrenicu i žrtve genocida, samo su neke od optužbi u raspravi.


- 'Mi smo trebali čuti od ministra konkretno šta je ovdje problem i da li je neka procedura prekršena. Sada smo izloženi subjektivnom razmišljanju poslanika iz SDA, odnosno isključivo analiziramo sadržaje jednog jedinog teksta, što je više nego smiješno za ovu tačku dnevnog reda - izjavio je Igor Stojanović, poslanik u Skupštini KS (SDP BiH).


- 'Odakle vama pravo uopšte da kažete indirektno da SDA ima ekskluzivno pravo da brani Srebrenicu, žrtve genocida i sve ostalo što ste naveli. Dakle, to je sramno - kazala je Jasna Duraković, nezavisni poslanik u Skupštini KS.


Višesatna rasprava o samo jednoj tački dnevnog reda, za mnoge nije bila iznenađenje.


'- Ja sam ubijeđen da ste vi jedva čekali da isplatite ta sredstva ili ako niste, jedva čekate, kako biste mogli praviti politički cirkus na sjednici - naveo je Vibor Handžić, poslanik u Skupštini KS (Naša stranka).

 

Pogledajte video prilog N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još