IZBOR NOVOG DIREKTORA Agencije za javne nabavke BiH

Đenan Salčin iznio čudne detalje: 'Cijeli proces je izrežiran... Nije važno hoću li ja i dalje biti direktor, smeta mi nepravda'!

Front24.07.20, 20:30h

Đenan Salčin iznio čudne detalje: 'Cijeli proces je izrežiran... Nije važno hoću li ja i dalje biti direktor, smeta mi nepravda'!
Posebno ga je, kaže, iznerviralo jedno od pitanja koje, "ne samo da se ne postavlja rukovodiocu neke institucije nego se ne postavlja ni kandidatu koji se prima u Agenciju za javne nabavke u domenu stručnog saradnika"

 

 

Odluka Vijeća ministara BiH kojom bi se potvrdio izbor Kenana Vehabovića (SBB) za novog direktora Agencije za javne nabavke BiH još se čeka.


On bi na ovoj funkciji trebao naslijediti aktuelnog direktora Đenana Salčina (SBB), nakon što je Agencija za državnu službu Vijeću ministara dostavila mišljenje prema kojem je on bio bolji na konkursu. Vehabović je zbog toga nedavno i podnio ostavku na funkciji sekretara Službe za zajedničke poslove Parlamenta BiH.


S druge strane, Salčin je nedavno pred članovima Istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama iznio u najmanju ruku čudne detalje o procesu izbora novog direktora Agencije, koji je još u toku.


- Ja vjerovatno više neće biti direktor Agencije za javne nabavke. Sve se poduzelo da ja to više ne budem jer ja nisam neko s kim se može manipulisati - kazao je članovima Komisije Salčin, izrazivši uvjerenje da je cijeli proces ustvari bio izrežiran.


Od koga i po čijem nalogu, kaže da ne zna.


- Mene je prvenstveno kao čovjeka povrijedio sam proces. Dakle, ja nemam problem da ja ne budem izabran, da nisam uradio neki zadatak ili nešto. Međutim, kad se vide ocjene komisije, vidi se da vam je jedan član komisije za jedno pitanje dao 90 bodova, a drugi 50. Znači, odmah tu vidite određene nelogičnosti - kaže Salčin u razgovoru za Faktor.


Posebno ga je, kaže, iznerviralo jedno od pitanja koje, "ne samo da se ne postavlja rukovodiocu neke institucije nego se ne postavlja ni kandidatu koji se prima u Agenciju za javne nabavke u domenu stručnog saradnika".


"Nije se žalio"


- To je pitanje iz pravilnika o e-aukciji koje ne mora niko ni da zna jer je to nešto što sistem sam radi. Znači, kolko traje e-aukcija, ko je može zakazati i otkazati, pitanja tehničke prirode i ja otvoreno govorim da u Agenciji za javne nabavke odgovor na to pitanje zna troje ljudi koje radi u IT-u, zato što su direktno povezani sa tim. Pretpostavljam da i većina ugovornih organa ili operatera koji rade na javnim nabavkama ne znaju odgovor na to pitanje, upravo zato što to radi sistem - sam sistem zakazuje e-aukciju, prati tok e-aukcije, ugovorni organi praktično odu kući, a dešava se e-aukcija, niko ne sjedi za računarom i prati tok e-aukcije, znači to radi sam sistem, a jedino ponuđači ako podnose ponude, aktivno učestvuju u tom dijelu. Kad sam vidio da je moj protivkandidat dobio veće ocjene za to pitanje u odnosu na mene, to me nekako kao čovjeka razočaralo - kaže Salčin i dodaje da je za razliku od protivkandidata on kod sebe imao i literaturu koju je imao pravo da koristi tokom ispita i "prosto ne može da vjeruje da je protivkandidat dao bolji odgovor".


Osim toga, ističe i činjenicu da je 10. juna održan pismeni ispit, da bi po dolasku na pismeni dio ispita kandidati bili obaviješteni da će isti dan u 15 sati biti održan i usmeni dio ispita.


- Desetog je usmeni završen u 15 sati, a 12. juna je Agencija za državnu službu već proslijedila Vijeću ministara mišljenje u vezi s tim konkursom i čak u tom mišljenju stoji na dnu kao posebna napomena da u predmetnom postupku nije bilo izjavljene žalbe. Žalba se nije mogla ni izjaviti jer sam ja obavijest pismenim putem dobio tek 18. juna, a pravo na žalbu imate po prijemu pismene obavijesti na kućnu adresu u roku od osam dana od datuma prijema. Tako da i Agencija za državnu službu, da li namjerno ili nenamjerno - ne znam, prema Vijeću ministara nije iznijela stvarne činjenice - kaže naš sagovornik.


Ističe da mu je najviše ustvari i zasmetala ta, kako je naveo, nepravda.


O kakvoj nepravdi je riječ, čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još