KORIDOR KROZ SEDAM ZEMALJA

Počinje u Počitelju: Kuda će voditi trasa Jadransko-jonske ceste koja prolazi kroz BiH?

Biznis Klub24.07.20, 17:59h

Počinje u Počitelju: Kuda će voditi trasa Jadransko-jonske ceste koja prolazi kroz BiH?
Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj

 

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u prostorijama Instituta za građevinarstvo "IG" d. o. o. Banja Luka u Banjoj Luci s direktorom Instituta Nebojšom Kneževićem i njegovim saradnicima.


Tema sastanka bila je izgradnja buduće Jadransko-jonske autoceste a razmatrane su predložene varijante multikriterijskih analiza, kao i trasa koju su predložile općine istočne Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


Kako je istakao ministar Mitrović, Ministarstvo će razmotriti ovaj zahtjev te na bazi analiza predložiti daljnje korake kako bi bili zadovoljeni interesi svih strana, odnosno Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske i Crne Gore, s obzirom na to da se ova trasa autoceste nalazi u sastavu SEETO mreže koridora.


Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.


Plansko-projektnom dokumentacijom autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.


Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj. 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!