Roditelji konačno prijavili komšiju

'Plašili smo se šta će komšiluk reći': Sedmoro djece iz istog sarajevskog naselja godinama trpjelo seksualno uznemiravanje

Hronika24.07.20, 11:29h

'Plašili smo se šta će komšiluk reći': Sedmoro djece iz istog sarajevskog naselja godinama trpjelo seksualno uznemiravanje
Dan nakon što je naš slučaj proslijeđen Tužilaštvu, kćerka čovjeka kojeg smo prijavili policiji došla je kod nas kući i počela da se izvinjava. Ja sam je tada pitala kako ona zna sve to što je navedeno u djetetovoj i našim izjavama? Odakle joj te informacije, ispičala je majka jedne od zlostavljanih djevojčica

 

Izvor: Zurnal.info

Piše: Azra Omerović

 

Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo krajem juna ove godine prijavljen je prvi slučaj seksualnog uznemiravanja desetogodišnje djevojčice od strane komšije. Ubrzo nakon toga roditelji još šestoro djece iz istog naselja prijavili su da je i njihovu djeca seksualno uznemiravala ista osoba.

 

Nezadovoljni reakcijom policije i tužilaštva, roditelji su se obratili redakciji Žurnala. Prema njihovim riječima, izjave koje su oni dali u MUP-u KS, dobila je na uvid porodica prijavljenog komšije. Također, roditelji sumnjaju da je jedan od inspektora, koji je razgovarao s njima, u srodstvu sa prijavljenim. Istovremeno, tužiteljica koja je trebalo da radi na tom predmetu, roditeljima je rekla da ide na godišnji odmor.  

Određen pritvor muškarcu M.Z.

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište povodom prijedloga sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za određivanje pritvora M. Z., koji je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je seksualno zlostavljao više djevojčica u naselju u kojem stanuje.
Kako je za Faktor potvrđeno iz Suda, sudija za prethoodni postupak je prijedlog Tužilaštva prihvatio, te osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor.
Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, odnosno utjecati na svjedoke i prikrivati dokze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

Iz straha da će čitav slučaj završiti samo na prijavama, odlučili su da se obrate našoj redakciji. Zbog interesa javnosti, objavljujemo njihovu priču. Da bismo zaštitili integritet i ličnost maloljetne djece, sagovornici Žurnala u tekstu bit će potpisani kao Roditelji 1, 2, 3, 4 i 5.

 

 - Moja djevojčica je 25. juna izašla iz kuće da se igra. Kada se vratila, bila je uznemirena. Pitala sam je šta se desilo, a ona je rekla da ju je komšija dirao po intimnim dijelovima tijela. Suprugu sam odmah javila šta se desilo i on je otišao na policiju i sve prijavio. Nakon sedam dana smo pozvani u MUP,  jer smo čekali psihologa koji je morao biti prisutan da bi uzeli izjavu od djevojčice, započinju priču roditelji desetogodišnje djevojčice iz Sarajeva.

 

- Dok sam davala izjavu, tu su bili prisutni inspektori F. D., E. K. i A. S. Dan nakon što je naš slučaj proslijeđen Tužilaštvu, kćerka čovjeka kojeg smo prijavili policiji došla je kod nas kući i počela da se izvinjava. Ja sam je tada pitala kako ona zna sve to što je navedeno u djetetovoj i našim izjavama? Odakle joj te informacije? Rekla mi je da ne može reći kako je došla do informacija, kažu za Žurnal Roditelji 1.

 

 - Inspektor A. S. je ispitivao suprugu i mene. To se desilo drugog jula. Prva prijava je podnesena 25. juna, a drugog jula su nam najavili da će nas ispitivati. Znači, bio je upoznat o kojem slučaju se radi i svjesno je sjedio tu. Četvrtog jula se pojavljuje kćerka od prijavljenog, koja zna sadržaj naših izjava. Kasnije smo saznali da je taj inspektor u srodstvu sa tim čovjekom... Dobili smo video nadzor sa kuća u naselju gdje se vidi da je on dolazio kod tog čovjeka nakon što smo mi dali izjave u MUP-u.

 

Pet minuta prije nego što će doći policija koja je trebala privesti komšiju, po njega je došla hitna pomoć i on je sa pripremljenom torbom i u papučama prebačen u bolnicu, tvrde roditelji.

 

- Istog dana inspektor A. S. se pojavio u naselju i donio je nešto u tu kuću. Ja sam ga prijavio unutarnjoj kontroli MUP-a KS i predao sam snimke video nadzora, kažu Roditelji 1.

 

U razgovoru za Žurnal, Roditelji 1 kažu da su čekali da policija nešto uradi, ali nakon razgovora sa tužiteljicom, odlučili su da upozore komšije.

 

- Suprug je otišao u Tužilaštvo gdje mu je tužiteljica rekla da ne očekuje od predmeta previše, jer se ništa posebno nije dogodilo i da ona odlazi na godišnji. Tek kada se vrati sa godišnjeg, onda će se sve to rješavati. Mi smo tada odlučili da moramo upozoriti komšije, kako bi oni zaštitili svoju djecu. Tako sam otkrila da moja djevojčica nije bila jedina, kažu Roditelji 1.

 

U odgovoru na Žurnalov upit iz Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo naveli su da provjeravaju navode iz prijave Roditelja 1.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naveli su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu od građanina iz Sarajeva zaprimilo početni izvještaj o žalbi na postupke policijskog službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo A.S.

 

“Dana 20. 07. 2020. godine sa navodima iz početnog izvještaja upoznat je Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, koji je donio zaključak da se predmet dostavi u dalju nadležnost Sektoru kriminalisticke policije, što je i učinjeno”, naveli su  iz MUP-a KS.

 

Kako saznaje Žurnal, prijavljeni komšija je priveden.

 

Ispovijesti svih roditelja pročitajte na Žurnal.info: Plašili smo se šta će komšiluk reći...

 

 

(Zurnal.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još