Centar za mir i multietničku suradnju

Uz Šantićevu 'Eminu' obilježena godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta u Mostaru

Hronika24.07.20, 07:57h

Uz Šantićevu 'Eminu' obilježena godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta u Mostaru
Ovog puta organizator se odlučio da 23. jula, uz apel svijetu da se čuva mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima

 

Iluminacijom Starog mosta u Mostaru i vatrometom sinoć je u organizaciji "Centra za mir" obilježena godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta.

 

Događaj je popraćen izvedbom taktova Šantićeve "Emine" na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić.

 

Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara zbog epidemiološke situacije ranije je otkazao ovogodišnju međunarodnu manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje", koja se tradicionalno održavala 23. jula na godišnjicu ponovne izgradnje Starog mosta.

 

Ovog puta organizator se odlučio da 23. jula, uz apel svijetu da se čuva mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

 

"Na taj način želimo i ovog puta poslati poruku zahvalnosti i poštovanja kako državama, organizacijama tako i pojedincima koji su direktno sudjelovali u promoviranju i uspješnoj realizaciji ideje da Stari most na Neretvi u Mostaru bude građen kao međunarodni projekt i UNESCO-ov spomenik u slavu mira, zajedništva i suradnje", poručili su organizatori.

 

Inače, manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje" Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

 

Laureati priznanja "Mostar Peace Connection" bile su brojne svjetski poznate osobe poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua i brojnih drugih.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!