23. avgusta - razbijanje predrasuda

'Nije život četiri zida': Vlada premijera Nenadića dala podršku, 'Povorka ponosa' ponovo u Sarajevu

Hronika21.07.20, 19:44h

'Nije život četiri zida': Vlada premijera Nenadića dala podršku, 'Povorka ponosa' ponovo u Sarajevu
Smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke - rekla je Lejla Huremović

 

 

 

Povorka ponosa pod sloganom "Nije život četiri zida" trebala bi biti održana 23. augusta u Sarajevu.


Tu informaciju zvaničnicima Kantona Sarajevo na sastanku je prenijela Lejla Huremović, koja je predvodila predstavnike LGBTIQ osoba.  


- Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći ko su. Međutim, smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke - rekla je Huremović.


Kako su naveli, oni se ne bore samo za prava LGBTIQ osoba nego i za sve one koji su zbog svojih identiteta isključeni iz društva, zbog čega im je posebno bitno da se povorka održi.


Uime Vlade KS-a sastanku su prisustvovali kantonalni premijer Mario Nenadić, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, načelnik sektora uniformisanih policajaca Džafer Hrvat i viši inspektor Jasmin Sipović.


Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.


- Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana - istakao je premijer Nenadić.


Ministar Jusko je kazao da je svima u interesu da ovaj javni skup prođe bez ikakvih problema, posebno kad je u pitanju sigurnosni aspekt.


Također su naglasili da su svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da će organizacioni odbor bosanskohercegovačke povorke ponosa pozorno pratiti situaciju i poštovati sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu, saopćio je Press Kantona Sarajevo. 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još