Novi režim rada bolnica u Sarajevu

Ovo je famozni 'put pacijenta': KCUS napravio sistem u kojem ne mora skoro ništa raditi, a pacijenti i dalje lutaju

Hronika19.07.20, 16:39h

Ovo je famozni 'put pacijenta': KCUS napravio sistem u kojem ne mora skoro ništa raditi, a pacijenti i dalje lutaju
KCUS se u suštini samoizolirao od pacijenata te će prauzeti samo tercijarni nivo zdravstvene zaštite

 

Novi put pacijenta, koji je mjesecima sastavljan u Ministarstvu zdravstva KS, jučer je trebao stupiti na snagu. Svoju reformu doživio je nakon 25 godina, piše Raport.

 

Pacijenti su umirali na putu od bolnice do bolnice dok bi se nadležni dogovorili u koju će ga smjestiti.

 

Vlada KS prekjučer je objavila saopćenje u kojem je to i najavila. Ali bez detalja šta i kako će on izgledati, osim da će obje bolnice dobiti urgentni centar koji će raditi 24 sata, sedam dana u sedmici.

 

“Shodno zakonskim odredbama, i ovom dokumentu, novi režim rada je da se prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Urgentnoj jedinici Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, svaki dan od 0-24 sata”, naveli su iz Vlade KS.

 

Jučer je stiglo saopćenje iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojem je opisano kako je izgledala prva noć. Iz onoga što se moglo pročitati, uposlenici Opće bolnice imali su pune ruke posla, ali su ga odradili onako kako pacijent zaslužuje.

 

“Tokom jučerašnjeg dana i duboko u noć bilo je dosta posla za medicinsko osoblje Opće bolnice koje je pored ostalog uradilo 18 operacija, od toga sedam hitnih i 11 planiranih. Istovremeno na Urgentnom centru je pregledano i dobilo ljekarsku uslugu 139 osoba, a 10 pacijenata je primljeno u bolnicu”, saopćeno iz OBS-a.

 

Kada se sublimira sve ovo, jasno je da je Opća bolnica preuzela većinski dio posla.

 

Raport je prije nekoliko mjeseci objavio radnu verziju puta pacijenta i tad smo upozoravali na to da posao neće biti ravnomjerno raspoređen između Opće bolnice i KCUS-a

 

KCUS se u suštini samoizolirao od pacijenata te će prauzeti samo tercijarni nivo zdravstvene zaštite, dok će Opća raditi i primarni i sekundarni.

 

Zanimljivo je da je i Enra Suljić, prva saradnica direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, jučer izrazila zadovoljstvo ovakvom postavkom.

 

“Pa vrijeme da se konačno počne nešto raditi, da se iskoriste ti kapaciteti…”

 

Jasno je da KCUS-u ovakva postavka odgovora, jer najmanji teret preuzimaju upravo oni.

 

No, da ni preksinoć nije baš sve funkcioniralo potvrdio nam je dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS. Ni on nije vidio kako izgleda novi put pacijenta.

 

“Ako je do sada ponedjeljkom i petkom bio dežurni Urgentni centar Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a ostalim danima KCUS, logično bi bilo da nas je do ovog trenutka već neko trebao uputiti. Ali, do ovog trenutka ja nemam nikakve zvanično potpisane i opečaćene upute – kakav će ubuduće biti “put pacijenta”. Po meni je to jako neodgovorno, ne igramo se balvanima, nego životima ljudi”, rekao je Selimić.

 

On ističe kako politika uvijek nađe nešto na čemu će čerečiti zdravstveni sistem.

 

“Prvo je to bio zlatni sat, pa da novac treba da prati pacijenta, pa sad je to put pacijenta…To je najnovija žvaka, a u međuvremenu cijepaju sindikate, svađaju bolnice, a šteta je neizmjerljiva, ljudi umiru”.

 

A, kako funkcionira put pacijenta pokazuje sljedeća priča iz Doma zdravlja Vrazova.

 

“Kolegica je imala pacijenta sa pneumotoraksom. Znamo da Opća bolnica nema torakohirurgiju, pa smo pacijenta odmah transportovali prema KCUS-u, ali mu je tamo rečeno da je danas dežurna Opća bolnica, pa se pacijent ponovo morao vratiti u Opću bolnicu. U Općoj bolnici su mu u jednoj rečenici napisali kako se bolesnik ipak mora obratiti Klinici za torakalnu hirurgiju KCUS-a, gdje je ponovo odvezen. Pokušavam naći pravi izraz – kako se čovjek može osjećati u takvoj situaciji. Nažalost, mi smo takvih situacija, koje su pogubne za pacijente, svjedoci gotovo svakodnevno”, ispričao je Selimić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još