Na današnjoj hitnoj sjednici

CIK ovjerio prijave 87 stranaka za učešće na lokalnim izborima

Front18.07.20, 14:32h

CIK ovjerio prijave 87 stranaka za učešće na lokalnim izborima
Preostale ovjerene političke stranke su u cijelosti ili djelomično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka u prijavi, ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembra za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

 

Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra.

 

Preostale ovjerene političke stranke su u cijelosti ili djelomično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

 

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

 

Nakon otklanjanja nedostataka danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na lokalnim izborima 2020. godine za 81 neovisnog kandidata, kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

 

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 neovisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!