Victor Olsavszky o pandemiji, vakciji, širenju...

Šef Ureda WHO-a: U BiH pada stopa smrtnosti od koronavirusa

Hronika17.07.20, 18:56h

Šef Ureda WHO-a: U BiH pada stopa smrtnosti od koronavirusa
Pandemija se ubrzava. Samo u jednom danu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je više od 200.000 novih slučajeva. Za posljednjih šest mjeseci WHO-u je prijavljeno više od 11 miliona slučajeva, a samo tokom posljednje tri sedmice prijavljeno je više od milion slučajeva

 

Procjenjuje se da stopa smrtnosti od koronavirusa u Bosni i Hercegovini pada. Sada je na 3,22 posto i ispod je globalne stope smrtnosti, koja iznosi 4,49 posto, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Victor Olsavszky.

 

Nazire li se kraj pandemiji koronavirusa?

 

- Pandemija se ubrzava. Samo u jednom danu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je više od 200.000 novih slučajeva. Za posljednjih šest mjeseci WHO-u je prijavljeno više od 11 miliona slučajeva, a samo tokom posljednje tri sedmice prijavljeno je više od milion slučajeva. Trenutno, najpogođenije su obje Amerike, iz kojih dolazi više od polovine novih slučajeva. I jugoistočna Azija i Afrika bilježe brz rast.

 

Šta nam je izlaz - vakcina ili zaraza 70 posto populacije da bismo se “vratili na staro”?

 

- Svi se nadamo da će se naći djelotvorna vakcina, ali je potrebno da se usmjerimo na načine kojima možemo suzbiti prenošenje virusa i sačuvati živote. Potrebno je da zemlje dođu u održivu situaciju u kojoj će virus biti stavljen pod kontrolu bez potpunog prekida normalne svakodnevice ili prelaska iz jedne potpune izolacije u drugu, što ima negativne posljedice po društvo.

 

“Nova normala” podrazumijeva da stanovništvo mora poštovati osnovne principe zaštite zdravlja, a to su držanje fizičkog odstojanja, pranje ruku, nošenje maske, respiratorna higijena i ostajanje kod kuće u slučaju bolesti. “Neće biti povratka na ‘staru normalu’ u doglednoj budućnosti… Ako se mjere ne budu poštovale, pandemija će se kretati samo na jedan način. Bit će sve gore”. Ovo je rekao generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Govorilo se da je krenuo drugi val koronavirusa, a zapravo smo suočeni s vrhuncem prvog vala...

 

- Na globalnom nivou COVID-19 pandemija se ubrzava. Broj umrlih na dnevnom nivou i dalje je relativno stabilan. Sve zemlje su u riziku od virusa, ali nisu sve pogođene na isti način. Što se tiče evropskog regiona WHO-a, iako je ukupna situacija i dalje prilično stabilna, evidentan je sve veći broj lokaliziranih žarišta u regionu, a u nekoliko zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi (Hrvatska, Bugarska, Rumunija) zabilježen je rast broja novih slučajeva. U ovim zemljama stope se udvostručavaju, što govori da su potrebne djelotvorne mjere kontrole radi suzbijanja širenja virusa.

 

Na koji način se virus širi?

 

- COVID-19 uglavnom se širi s čovjeka na čovjeka putem direktnog i indirektnog kontakta, preko kontaminiranih predmeta i površina ili bliskog kontakta s drugim osobama preko sekreta iz usta i nosa, odnosno pljuvačke, respiratornog sekreta i kapljica. Osobe u bliskom kontaktu mogu dobiti COVID-19 kada im zarazne kapljice dospiju u usta, nos ili oči - pojašnjava Olsavszky.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!