Najniži porez

Spašavanje sezone: Turska srezala PDV na turizam na samo 1 posto

Biznis Klub17.07.20, 10:01h

Spašavanje sezone: Turska srezala PDV na turizam na samo 1 posto
Grci su, pak, odlučili da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet procenata

 

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge, piše hrvatski portal Novac.hr.

 

Kako je objavio HOTREC, Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru se za sada odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali su ovdje zato njeni ljuti turistički konkurenti, Grčka i Turska.

 

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam pasti na samo 1 posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

 

Grci su, pak, odlučili da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet procenata.

 

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvije stope – 25 i 13 posto, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

 

“Kada je u pitanju PDV, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, ali mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduslov je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja”, napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!