Na LOKALITETU TOMAŠICA KOD PRIJEDORA

Počeli radovi na procesu ekshumacije i traženju nestalih osoba u novoj masovnoj grobnici u BiH

Hronika15.07.20, 12:22h

Počeli radovi na procesu ekshumacije i traženju nestalih osoba u novoj masovnoj grobnici u BiH
Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu, gdje će biti potrebni pripremni mehanički radovi

 

 

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine nalazi se na nepristupačnoj lokaciji u mjestu Tomašica, potok Grubinac, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.

 

 Postoje informacije da se na navedenom mjestu nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine.

 
Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS Prijedor koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

 

tomasica-prijedor

 
Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora na ovoj lokaciji započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruge žrtava, koji su informaciju o lokalitetu, dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području.

 

Proces radova na pripremi i ekshumaciji nastavit će se i u narednim danima, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!