PRIMAJU SE SVI GRAĐANI KANTONA SARAJEVO

Od 18. jula Urgentni centar Opće bolnice počinje sa radom 24 sata: Uvode se nova pravila, test na koronu mnogo brži...

Hronika13.07.20, 10:21h

Od 18. jula Urgentni centar Opće bolnice počinje sa radom 24 sata: Uvode se nova pravila, test na koronu mnogo brži...
Jedna od obećanih novina je i postavljanje na bolničku web stranicu spiska zakazanih operacija, sa šifrom koju dobiju pacijenti kod zakazivanja operativnog zahvata

 

Od prošlog ponedjeljka poslijepodne počelo je rt PCR testiranje hitnih pacijenata na Covi9-19 u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo, nakon što je ponovo aktiviran ugovor sa “zdravstvenom ustanovom Alea dr. Kandić” i dobivenih saglasnosti nadležnih institucija.


Šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice prim.dr. Sead Jažić kaže da testiranje nije komercijalno, testiraju se pacijenti koji trebaju hitnu operaciju.


- Na rezultate tog testa čeka se tri do četiri sata. Do jutros je urađeno ukupno 65 testiranja - naglasio je.


Iz Opće bolnice podsjećaju da od subote, 18. jula, Urgentni centar Opće bolnice počinje sa radom 24 sata, svih sedam dana u sedmici i prijemom pacijenata koji su za hospitalizaciju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.


- Međutim, preduslov da na pravi način odgovorimo postavljenim zadacima je kadrovsko  popunjavanje jer nedostaje medicinskog kadra, kao i finansijska podrška jer se povećava obim posla, ali i troškovi. Novi način rada znači povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura u svim službama bolnice te je neophodno da taj proces prati i povećano finansijsko ulaganje - navodi se.


Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović kaže 'radujemo se ovom početku, da budemo na usluzi pacijentima'.


- Nadamo se da ćemo odgovoriti svim izazovima, ali uz punu podršku svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana - navodi.


Naglašava da će se u Opću bolnicu primati svi građani Kantona Sarajevo, koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.


Na početku mandata direktor Gavrankapetanović obećao je potpunu transparentnost u radu i otvorenost te zdravstvene ustanove prema građanima.


Jedna od obećanih novina je i postavljanje na bolničku web stranicu spiska zakazanih operacija, sa šifrom koju dobiju pacijenti kod zakazivanja operativnog zahvata. Spisak se ažurira na mjesečnom nivou, tako da pacijenti u svakom trenutku znaju za kad im je zakazana medicinska usluga.


- Tako je za ortopedske pacijente rezerviran broj telefona +387 33 285 271, svaki radni dan od 08 do 14 sati. Na naslovnici web stranice Opće bolnice na linku 'Zakazivanje operacija' dostupan je spisak pacijenata planiranih za operativni zahvat ugradnje totalne endoproteze kuka u julu ove godine - navodi se.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još