POLITIČKA ANALIZA/ OMER ČEVRA

Evo procjene: Kako će, ako izbora bude, na njima proći političke stranke iz Sarajeva?!

Front13.07.20, 12:38h

Evo procjene: Kako će, ako izbora bude, na njima proći političke stranke iz Sarajeva?!
DEPO Portal otvara u narednom periodu svoj medijski prostor za mišljenja političkih analitičara o šansama političkih stranka na narednim lokalnim izborima u BiH. Po Omeru Čevri (SBB) SDA neće bit „pometena“, SDP iznenađuje, Naša stranka raste u Sarajevu, Konaković podbacuje, DF potpuno nestaje, dok će SBB ostati i dalje politički faktor...

 

Piše: Omer Čevra

 

Već duže vrijeme vlada velika neizvjesnost o tome da li će se izbori u BiH održati. Građani opravdano sumnjaju da vladajuća koalicija na državnom nivou - SNSD, HDZ, SDA i DF - zapravo ne želi ići u novu izbornu utrku. Svako iz svojih razloga. SDA je navodno zabrinuta da će izgubiti sarajevske općine, SNSD i HDZ strahuju jer su izgubili "svoje" članove CIK-a pa sumnjaju da bi od "političkog Sarajeva" mogli biti pokradeni, dok za DF kruže priče da će, ukoliko dođe do izbora, oni biti najveći politički gubitnici i nestati sa političke scene.  Svaka od ovih kuloarskih priča ima i svoje kakvo-takvo utemeljenje. 


Pogođena brojnim aferama najviših zvaničnika, uz nekoliko ozbiljnih frakcijskih sukoba, SDA opravdano strahuje da bi mogla doživjeti određeni pad u urbanim sredinama, gdje zbog frakcijskih sukoba više nemaju apsolutnu kontrolu nad izbornim procesom.


SNSD i HDZ jesu ostali kratkih rukava kada je riječ o "instaliranju" svojih članova u CIK, pa su u toj zaista važnoj instituciji izgubili svoj politički utjecaj ili, što bi se reklo, izgubili su svoje "brojače". 


Na drugoj strani činjenica da su SDA, DF i SDS u CIK instalirali svoje političke poslušnike ili svoje "brojače" nije ništa bolja za BiH, naprotiv, jednako je destruktivna za nezavisnost i objektivnost izbornog procesa. CIK je potrebno depolitizirati i profesionalizirati dovođenjem nezavisnih stručnjaka, a ne primjenjivati diktatorsku filozofiju - "jedan mandat ćemo mi brojat' i krast', a drugi put ćete to vi", ovisno o tome ko u datom momentu uspije "poklopiti" ovu instituciju. 


Dok u SDA ipak javno tvrde da oni nemaju kontrolu nad članovima CIK-a, Željko Komšić to uopšte i ne krije, pa je nedavno na FACE TV Senadu Hadžifejzoviću potvrdio da DF u CIK-u ima "svog člana". Osim što je to jedan komunistički i nedemokratski model doživljavanja države i njenih ustanova i neovisno o tome koja stranka to radila, stranačka privatizacija institucije koja provodi izborni proces predstavlja teško degradiranje i devastiranje jedne državne institucije, što u komplikovanom višenacionalnom dvoentitetskom uređenju BiH može jedino biti temelj za nove političke sukobe, blokade i neizvjesnost.


Ipak, formula za održavanje izbora je vrlo jednostavna. HDZ mora dobiti Upravu za indirektno oporezivanje BiH, SIPA mora pripasti Miloradu Dodiku, članovi CIK-a koje je navodno instalirala SDA, DF i SDS moraju se promijeniti. Uz brojna druga imenovanja koja su na čekanju na državnom nivou, bez gore navedenih isporučenih tačaka ili uslova, državni budžet se neće usvojiti, a izbori se neće održati. To je sigurno!


Ključno je pitanje da li SDA-u vrijedi, kako bi spasila DF od političkog nestanka, da nastavi minirati dogovor sa svojim drugim partnerima na državnom nivou, što će bez sumnje dovesti do odgađanja izbora, odnosno zvaničnog suspendiranja demokratije u BiH, a možda i ozbiljnih demonstracija?  


Ne treba, ipak, zaboraviti da je SDA najjača i neprikosnovena bošnjačka stranka kada je riječ o lokalnom nivou u BiH i da joj ni jedna stranka u posljednjih 30 godina nije uspjela na izborima "oteti" taj povlašteni položaj. Oni jednostavno drže lokalne zajednice. U sarajevskim općinama sigurno bi mogla doživjeti određeni pad, ali ne treba imati iluzije o tome da će SDA "nestati" ili da će biti "pometena sa političke scene", kako to neki njihovi bivši članovi vole javno najavljivati. To samo naivni ljudi i politički laici koji žive u vlastitim emocijama, iluzijama i željama mogu povjerovati. Dakle, SDA ostaje stabilna, sa stabilnim biračkim tijelom unutar bošnjačke zajednice, uz eventualni blagi pad u nekim urbanim sredinama, ali ništa što ta stranka sa lakoćom neće preboljeti i preživjeti.


SBB se u posljednjih deset godina isto pokazao kao dosta stabilan projekt koji na nekim izborima bilježi rast a na nekim blagi pad, ali u svakom slučaju, ostaje stabilan faktor na političkom tržištu koji ima veliki koalicioni kapacitet. Posebno se stiče dojam da lider SBB-a Fahrudin Radončić, što je duže na političkoj sceni, iako često prima žestoke udarce, dugoročno izgrađuje jaka savezništva, ali i pobjeđuje rat! Njegovi strateški dobro izračunati potezi, s naglaskom na vrijeme nakon izbora 2018. godine, pokazuju da on zaista primjenjuje jedan pravedniji i efikasniji model upravljanja državom, što je posebno nakon nedavnog imenovanja dr. Gavrankapetanovića na čelo Opće bolnice mnogim građanima postalo jasno. Dakle, struka mora ići prije stranačke pripadnosti i institucije moraju pripadati državi i nezavisnim profesionalcima, a ne strankama ili narodima. To su njegove temeljne vrijednosti koje kroz konkretna djela sve više dopiru do ljudi. Zbog toga će SBB i nakon ovih lokalnih izbora sigurno ostati nezaobilizan i vrlo poželjan partner strankama sa obje strane političkog spektra.


U SDP-u su se također desili određeni procesi nakon što su odbili da uđu u vlast sa nacionalnim strankama nakon izbora 2018. godine, iako su, da su željeli, mogli danas imati premijera Federacije BiH. Ne treba zaboraviti da je SDP završio kao druga najjača stranka u FBiH nakon proteklih Općih izbora. Trzavice oko Tuzle sa Enverom Bijedićem teško da će dovesti do uskraćivanja podrške SDP-u od strane njihovog lojalnog i stabilnog biračkog tijela. Između ostalog, stalno se provlače dvije mantre u BiH. Prema jednoj ulazak u vlast sa "nacionalistima" predstavlja izdaju glasača i rezultira sigurno propadanjem na sljedećim izobrima. Prema drugoj, ako ne odeš u vlast sa nacionalistima i ne "preuzmeš odgovornost", kako se to voli reći, onda i to rezultira propadanjem na sljedećim izborima, jer su razočarani glasači što se nije preuzela odgovornost. To je, naravno, demagogija i kontradiktorno samo po sebi, a ovi izbori će pokazati da li se principijelnost isplati u političkom životu BiH, a posebno će to pokazati sljedeći Opći izbori. Zbog toga, iako SDP-u zli jezici predviđaju propast, oni bi mogli ipak završiti kao veliko pozitivno iznenađenje na ovim lokalnim izborima. Naročito imajući u vidu da ova stranka na izbore izlazi kadrovski stabilizirana i bez opterećenja kompromitiranih političara iz vremena Zlatka Lagumdžije.


O  Našoj stranci se nema puno reći. Njihov marljiv rad i politička korektnost i principijelnost sigurna su formula koja će im se na lokalnom nivou u Sarajevu isplatiti. Nema ni jedan razlog da dožive pad, ali njihova nonšalantnost i pasivnost na procese koji se odvijaju na višim nivoima ne ulijevaju optimizam da bi izvan Sarajeva mogli doživjeti bilo kakvu značajnu ekspanziju. 


Narod i pravda je za sada najveća misterija. Grlatim, retorički napakovanim i relativno mladim predsjednikom, Dino Konaković se Bošnjacima nastoji prodati kao najozbiljnija alternativa SDA-u, iako dok je imao vlast u Kantonu Sarajevu svojim aktivnostima nije pokazao neki značajan demokratski kapacitet ili razliku u djelovanju kada je riječ o ravnopravnosti prilikom zapošljavanja, imenovanju profesionalaca na odgovorne pozicije i transparentnog dodjeljivanja javnog novca. Sve je to bila stara već viđena priča - neće više tvoji, nego će sad moji. Dakle, klasična autokratska i potpuno nedemokratska priča kojoj nije za cilj izgradnja nezavisnih i profesionalnih institucija i dovođenje struke na ključne pozicije nego isključivo "poklapanje" pozicija svojim ljudima i poslušnicima, kako bi se kasnije mogli zadovoljiti interesi uskog broja ljudi, mahom stranačkih aktivista i biznismena.  


Iako je u sarajevskoj čaršiji uspio neko vrijeme medijski nametnuti tezu da će "pomesti" na lokalnim izborima, kako vrijeme odmiče ta teza se sve više topi. Da li iko zna jednog zvučnog kandidata Naroda i pravde na lokalnim izborima? Osim Dine Konakovića koji bi da su Opći izbori na čelu kantonalne liste mogao povući veći broj glasača - ko su ta njegova lokalna imena i te "face" na kojem on gradi svoj optimizam i samouvjerenost? Osim Arijane Memić na Ilidži koja je svoju popularnost stekla zbog angažmana oko tragičnog i na žalost još uvijek neriješenog ubistva njenog brata, nema puno lica koja imaju specifičnu javnu težinu. Narod i pravda izvan Sarajeva, ukoliko uopšte dođe do izbora, neće sigurno uspjeti ništa značajno, a veliko je pitanje da li je njihova galama oko sarajevskih općina bazirana na činjeničnom stanu ili se samo radi o napuhanom balonu od sapuna? To su činjenice.


O DF-u zaista ne treba trošiti previše riječi. Rijetko se može reći za neku stranku da je svojim nerealnim i agresivnim pristupom napravila više štete za političku alternativu u BiH. DF-ova uloga od kada postoji je uvijek bila da pod plaštom velikih državotvornih fraza i terminologije ruši i kompromitira bilo kakvu alternativu u ovoj zemlji i uvodi smutnju u ljevicu i opoziciju, u čemu su, treba priznati, bili poprilično uspješni. "Jaranska i kafanska" kadrovska politika uz političku demagogiju i nerad zvaničnika koji nisu dali ni jedan konkretan rezultat u bilo kojem segmentu države - DF nakon ovih izbora definitivno ide u političku historiju. 


Dugoročno za BiH bilo bi najkorisnije lokalne izbore zakonski spojiti sa općim izborima, tako da se i lokalni i opći održavaju u istom terminu jednom svake četiri godine. To bi omogućilo da se izbjegne suludo trenutno stanje u kojem stranke koje vladaju jednu godinu rade dok drugu radi izbora već kampanjski ratuju. Takva vrsta reforme bi imala nezamislivo pozitivne i produktivne dugoročne implikacije na svaki segment života u BiH. Da li je možda sada pravi termin da se ide u tom smjeru, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, jesen neće biti mirna.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još