OD SUTRA VRIJEME SE MIJENJA

Velika oluja tutnji kroz Hrvatsku, stiže zahlađenje: Šta kažu bh. meteorolozi?

Hronika11.07.20, 20:10h

Velika oluja tutnji kroz Hrvatsku, stiže zahlađenje: Šta kažu bh. meteorolozi?
Prema prognozi Federalnog hidrimeteorološkog zavoda i u BiH se sutra očekuje promjena vremena i pad temperature, što će se zadržati i narednih dana

 

 

 

Sa sjeverozapada se približava frontalni poremećaj koji će se brzo premjestiti dalje na istok, a iza kojeg će priteći osjetno hladniji zrak.  


Kako se vidi s radarskih snimki, oluja je u popodnevnim satima stigla do Hrvatske, prenose tamošnji mediji.


Prvi val oluje već je stigao na sjever zemlje, a sjeverni je vjetar temperature već spustio na 22-24 stupnja. Uskoro slijedi probijanje sjeverca u ostatak unutrašnjosti Hrvatske, javlja Neverin.


Oluja je oko 17 sati stigla u Zagreb, a nešto kasnije počela je padati i kiša. Još snažnija kiša s grmljavinom započela je u Zagrebu i okolici oko 19 sati. 


Prema večeri naoblačenje uz pljuskove i grmljavinu, moguće izraženije, najprije će biti na krajnjem sjeveru zemlje i zapadnoj Slavoniji, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni vjetar, prognozira meteorologinja HRT-a. Doći će do osjetnog pada temperature. Meteoalarm je za područje cijele Hrvatske zbog jakog vjetra i kiše izdao upozorenja.

 


Stiže li oluja i u BiH?


Prema prognozi Federalnog hidrimeteorološkog zavoda i u BiH se sutra očekuje promjena vremena i pad temperature, što će se zadržati i narednih dana, no ne prognozira se olujni vjetar. 


U Bosni se očekuje umjereno do pretažno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne, ponegdje u sjevernim, sjeverozapadnim i centralnim područjima sa kišom. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. 


Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 stupanj.


U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura oko 14, a najviša dnevna temperatura oko 24 stupnja.


Prognoza vremena za naredna tri dana


U ponedjeljak, 13. jula, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinam i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 21 do 27, na jugu do 30 stupnjeva.


U utorak, 14. jula, umjereno oblačno vrijeme i nešto sunčanije u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 21 do 27, na jugu do 30 stupanjeva.


U srijedu,15. jula, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 stupnjeva.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!