Institut za istraživanje genocida

Snažna poruka Kanade u povodu 25. godišnjice od genocida u Srebrenici

Hronika11.07.20, 10:15h

Snažna poruka Kanade u povodu 25. godišnjice od genocida u Srebrenici
IGK navodi u saopćenju za javnost da su, u povodu 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, London, Niagara Falls, Windsor, St. Jones, Halifax, Fredericton i Saskatoon proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

 

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić zahvalio je liderima u Kanadi za kontinuiranu podršku državi Bosni i Hercegovini i kulturi sjećanja.

 

- Mi u Institutu u Kanadi ne možemo, nećemo, niti želimo zaboraviti genocid u BiH, srpski zločin počinjen iz bezumlja i mržnje jer kad bi na to pristali, dali bi za pravo agresorima koji su imali za cilj uništenje države BiH i bošnjačkog naroda u njoj.

 

Jedan od najvažnijih naših zadataka je edukacija ne samo kanadskog, već svjetskog mnijenja da je Srebrenica zadnja faza bosanskog genocida odnosno udruženog zločinačkog napada protiv države BiH i njenih građana.

 

Srebrenica kao crna tačka savjesti savremene civilizacije ostaje bitno određenje naše sadašnjosti i budućnosti. Relevantne presude međunarodnih i nacionalnih sudova i jednoglasno usvojene dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici su činjenice o kojima mi nećemo pregovarati, jer se o činjenicama ne pregovara. Istina, pravda i kultura sjećanja su univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje ne poznaju vjeru i naciju. Mi smo partneri sa svima onima koji to priznaju na zajedničkom zadatku borbe za mir u kome će istina pobijediti laž, a pravda krivdu i negaciju - kazao je.

 

IGK navodi u saopćenju za javnost da su, u povodu 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, London, Niagara Falls, Windsor, St. Jones, Halifax, Fredericton i Saskatoon proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

- Kanada od 2010. godine obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Jednoglasno usvojenim rezolucijama iz 2010. i 2015. godine, kanadski Parlament potvrdio je pravosnažne presude svjetskih i nacionalnih sudova, proglasivši 11. juli za Dan sjećanja na žrtve srpskog genocida u Srebrenici - navodi IGK.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook