Nastavit će razgovore o normalizaciji odnosa

Vučić nakon sastanka: Beograd neće pristati na ultimatume Kosova

Front10.07.20, 17:05h

Vučić nakon sastanka: Beograd neće pristati na ultimatume Kosova
Beograd ne može prihvatiti ultimatume Prištine, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. "Pred Srbijom je težak put", istaknuo je dodajući da "neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa"

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je spreman za razgovore s Kosovom o boljim odnosima, ali ne na ultimatume i maksimalističke zahtjeve prištinskih vlasti.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron bili su u petak domaćini virtualnog samita na kojemu su sudjelovali Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

 

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na samitu uživo u četvrtak u Bruxellesu.

 

Beograd ne može prihvatiti ultimatume Prištine, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. "Pred Srbijom je težak put", istaknuo je dodajući da "neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa".

 

Po njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i da ostale članice EU-a priznaju Kosovo, a kasnije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti.

 

"Srbija je tu jedina koja ima različita stajališta", rekao je Vučić nakon videokonferencije.

 

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od konca 2018. kad su kosovske vlasti uvele stopostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i spriječavanje prijema u međunarodne organizacije svoje bivše južne pokrajine čiju nezavisnost ne priznaje.

 

Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem pristojbi, što je učinjeno imenovanjem nove kosovske vlade te formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala Briselskim sporazum iz travnja 2013. postignutom pod pokroviteljstvom Europske unije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!