Novi veliki pad

Prodaja auta u Njemačkoj na nivou iz 1989.

Auto & Dom09.07.20, 10:36h

Prodaja auta u Njemačkoj na nivou iz 1989.
Na osnovu podataka o prodaji u prvoj polovini godine, VDIK procjenjuje da Njemačku očekuje pad prodaje novih automobila od 20 posto na kraju ove, odnosno predviđa se da će u ovoj godini ukupna prodaja dostići 2,8 miliona vozila

 

Prodaja novih automobila u Njemačkoj pala je na nivo iz 1989. godine. Nakon novog velikog pada prodaje automobila koji je u julu iznosio 40 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Njemačka je na putu da se vrati na nivo od prije tridesetak godina.

 

Prema podacima njemačkog udruženja uvoznika i prodavaca (VDIK), u junu je na najvećem evropskom automobilskom tržištu zabilježeno 220 hiljada novoregistrovanih vozila.

 

Na osnovu podataka o prodaji u prvoj polovini godine, VDIK procjenjuje da Njemačku očekuje pad prodaje novih automobila od 20 posto na kraju ove, odnosno predviđa se da će u ovoj godini ukupna prodaja dostići 2,8 miliona vozila, prenosi SEEbiz.

 

Što je još gore, ta procjena se smatra optimističnom. Naime, u prvih šest mjeseci pad je iznosio 35 posto, pa bi prodaja u drugoj polovini ove godine trebala biti znatno bolja, kako bi se nadoknadio izuzetno slab rezultat u periodu od januara do juna i došlo do prognoziranog minusa od 20 posto na kraju godine.

 

S druge strane, smatra se pozitivnim to što je zabilježena povećana potražnja za električnim automobilima.

 

U prvoj polovini ove godine prodato je oko 90 hiljada ovih vozila, pa se očekuje da će se godina okončati sa rastom od 90 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je riječ o segmentu automobila na struju i hibridnih modela.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!