Reprize 8. i 9. jula

Premijera predstave 'Nije to to' u režiji Tomija Janežića 7. jula na sceni SARTR-a

Kultura06.07.20, 10:33h

Premijera predstave 'Nije to to' u režiji Tomija Janežića 7. jula na sceni SARTR-a
U predstavi glume Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić i Amila Terzimehić, te sudjeluju i Benjamin Konjicija i Gabrijel Lazić

 

U utorak, 7. jula u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a odigrat će se premijera predstave “Nije to to” Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.


Ova predstava povezat će po prvi put Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Međunarodni teatarski festival - Scena MESS.


Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

 

nije-to-to-plakat-objava-digital-1


“Želim da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu”, rekao je Janežič, dodavši da ga zanima “nepojmljivost”. Kako je objasnio, u mislima mu je fraza “nije to to”, u smislu - nije dovoljno. “Negdje i Faust kreće sa tim, kao da želi most u nepojmljivo”, rekao je Janežič.

 

U predstavi glume Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić i Amila Terzimehić, te sudjeluju i Benjamin Konjicija i Gabrijel Lazić.

 

Režiju, dramaturgiju, dizajn zvuka i svjetla potpisuje Tomi Janežić, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, koreografiju i dramaturgiju Katja Legin, a asistenti režije su Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

 

Producenti predstave su Aleš Kurt i Ishak Jalimam.


Reprize predstave zakazane su za 8. i 9. jula u 20 sati.

 

Rezervisati ulaznice možete na broj 033 664 070. Zbog epidemije virusa COVID-19, broj mjesta je ograničen i u skladu sa epidemiološkim preporukama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!