Stigla i druga strana priče

Iz KCUS-a odgovaraju: Evo zašto je Dr. Rusmir Arslanagić dobio otkaz

Hronika03.07.20, 10:01h

Iz KCUS-a odgovaraju: Evo zašto je Dr. Rusmir Arslanagić dobio otkaz
Izjave radnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata KCUS-a o telefonskim pozivima i drugim kontaktima sa dr. Arslanagićem potvrđuju netačnost navoda iz predmetnog intervjua o nezainteresovanosti kolega sa Klinike za njegovo zdravstveno stanje, odnosno da ga niko sa Klinike nije kontaktirao

 

Nakon što je portal Strartbih.ba objavio, a DEPO Portal prenio razgovor sa doc. dr. sci. Rusmirom Arslanagićem, primarijusom ORL i predsjednikom društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH koji je jedan od doktora koji su u proteklom periodu dobili otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iako je imao dijagnosticiran maligni karcinom štitne žlijezde, stigla je i reakcija iz KCUS, tačnije dva demantija.

 

Jedan demant upućuju direktor Hirurških disciplina KCUS, prof.dr. Dželaludin Junuzović i šef Klinike za ORL sa hirurgijom glave i vrata KCUS, prof.dr. Adnan Kapidžić:

 

demantij-orl-profjunuzovic-i-profkapidzic

 


Drugi demant upućuju Šef Službe za ljudske resurse KCUS, dipl. prav. Alma Pehlić i Rukovodilac SPOPLJORP KCUS, dipl. prav. Dijana Kreho.

 


U ovom demantu Plehić i Kreho pišu:

 

"Netačni su navodi dr. Arslanagića da je otkaz ugovora o radu dobio dok je bio na bolovanju. Naime, tačna je konstatacija da se dr. Arslanagić nalazio na bolovanju od 17.01.2020.godine, a da je zadnje doznake za bolovanje  poslodavcu dostavio 03.04.2020.godine i to za period 01.03.-31.03.2020.godine.

 

Dr. Arslanagić, shodno Zakonu o radu, nije obavijestio poslodavca da je na bolovanju i dalje tj. u aprilu mjesecu 2020. godine, isti nije dolazio na posao niti je svoj nedolazak na posao cijeli mjesec april opravdao doznakama. Klinika je kontaktirala dr. Arslanagića dana 05.05.2020.godine  putem telefona kada je izjavio da nema doznake, odnosno pokriće za mjesec april, te da mu je ljekarska komisija zaključila bolovanje zaključno sa 31.03.2020.godine a na posao se trebao javiti 03.04.2020.godine. Nije spomenuo svoje zdravstveno stanje niti dijagnozu.

 

Dr. Arslanagić nije ispoštovao odredbe člana 72. stav 5 Zakona o radu što je radnik dužan, najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja spriječenosti za rad, pisanim putem obavijestiti poslodavca o privremenoj spriječenosti za rad, niti je svoje odsustvo sa posla u trajanju od mjesec ili više dana opravdao doznakama za bolovanje, čime je učinio težu povredu radne obaveze utvrđenu članom 90. Pravilnika o radu KCUS-a (neopravdan izostanak s posla 5 ili više radnih dana u jednom mjesecu) iz kojih razloga mu je  otkazan ugovor o radu  u skladu sa članom 97. Zakona o radu.

 

Saglasnost na otkaz ugovora o radu dr. Arslanagiću dao je i Sindikat KCUS-a u svojstvu Vijeća zaposlenika.

 

Izjave radnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata KCUS-a o telefonskim pozivima i drugim kontaktima sa dr. Arslanagićem potvrđuju netačnost navoda iz predmetnog intervjua o nezainteresovanosti kolega sa Klinike za njegovo zdravstveno stanje, odnosno da ga niko sa Klinike nije kontaktirao", pišu u demantu Plehić i Kreho.

 

demantij-pehlic-i-kreho

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 99

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još