specijaliziran za softver, sigurnost i usluge

HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar izvrsnosti u Finskoj za istraživanje i razvoj

Biznis Klub02.07.20, 10:29h

HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar izvrsnosti u Finskoj za istraživanje i razvoj
Novi centar izvrsnosti privući će stručnjake i ubrzati isporuku sigurnih i pouzdanih mobilnih rješenja

 

 

• HMD Global objavio je da kupuje imovinu Valona Labs - mobilne, poslovne i softverske firme za cyber-sigurnost
• Akvizicija je dio posvećenosti HMD Globala mobilnoj sigurnosti i osnova je novog Centra izvrsnosti u finskom Tampereu
• Novi centar će se specijalizovati za softver, sigurnosno intelektualno vlasništvo i usluge, te će pokrenuti prelaz HMD Globala iz hardverske firme u kombinovano preduzeće za hardver i usluge
• Biće pokrenuto i zapošljavanje softverskih stručnjaka koji će pomoći u razvoju novih usluga, poput HMD Connect, kao i procesa koji se grade na reputaciji kompanije kao svjetskog lidera u ažuriranju i sigurnosti softvera za pametne telefone


(Tampere, 2. juli) - HMD Global, dom Nokia telefona, danas je objavio kupovinu imovine Valona Labs i pokretanje potpuno novog Centra izvrsnosti u Tampereu (Finska). Kombinacija predanosti HMD Globala u pružanju sigurnih i pouzdanih mobilnih iskustava s ekspertizom Valona Labs u mobilnom, poslovnom i cybersecurity softveru, ovom akvizicijom će dodatno nadograditi reputaciju firme kao svjetskog lidera u ažuriranju i sigurnosti softvera za pametne telefone.


Novi Centar izvrsnosti u Tampereu će se specijalizirati za softver, sigurnost i usluge što će ubrzati prelaz HMD Globala iz čisto hardverske firme u kombinovano preduzeće za hardver i usluge, diversificirati intelektualno vlasništvo i istaknuti jedinstvenu ponudu.


U martu ove godine, HMD Global ušao je u novu kategoriju usluga predstavljanjem svoje globalne usluge roaming podataka, HMD Connect, koja korisnicima širom svijeta omogućava korištenje jednostavne podatkovne SIM kartice. Tokom narednih mjeseci centar u Tampereu će se fokusirati na dalji razvoj ove usluge te započeti s radom na drugim uslugama kao što su daljinsko zaključavanje uređaja, upravljanje mobilnošću preduzeća, sigurnost softvera mobilnih uređaja, sigurna mrežna komunikacija i testiranje crne kutije. Također, u budućnosti postoje ambicije za širenjem poslovanja centra na fotografiju i audio tehnologije. Otvaranjem Centra stvara se i potreba za zapošljavanjem novih tehnoloških talenata u regiji, a centar će vodit bivši nagrađivani voditelj odjela iz Valona Labs-a, Ari Heikkinen.


Juho Sarvikas, glavni direktor proizvoda HMD Global, kaže:


- Kao firma koja vjeruje da bi svaki telefon trebao biti izgrađen na temeljima sigurnosti i pouzdanosti, s ponosom najavljujemo akviziciju Valona Labs - poznatog i pouzdanog preduzeća za mobilni softver. Nokia telefoni širom svijeta su poznati po korisnim inovacijama, a naše čisto, sigurno i najnovije AndroidTM obećanje osigurava dostupnost pametnih telefona koji se s vremenom nastavljaju poboljšavati. To je jedan od razloga zašto održavamo svoju poziciju lidera u brzim ažuriranjima OS-a. Prema istraživanjima iz Counterpoint1 , mi smo u stvari najbrži brand kojim pokrivamo 94% našeg portfolia. Akvizicijom Valona Labs bićemo u još snažnijoj poziciji nego ikad. Naše obećanje će biti ispunjeno, a povjerenje korisnika dodatno izgrađeno, što je jedna od naših glavnih vrijednosti.
Ponosni smo na svoje finske korijene i svoj vrhunski nordijski dizajn, zato smo sretni što smo ovaj Centar izvrsnosti doveli u Tampere. Akvizicijom ćemo postaviti temelje istraživačko-razvojnog centra koji će transformisati naše poslovanje i proizvode koje nudimo.


Novoimenovani viši direktor za sigurnost i poslovna rješenja u HMD Globalu, Ari Heikkinen, dodaje:

 

- Sarađujemo s HMD Globalom već duže vrijeme i uzbuđen sam što danas predstavljamo naše partnerstvo. S ovim novim Centrom izvrsnosti kujemo željezo dok je vruće. Incidenti kibernetičke sigurnosti su porasli tokom globalne pandemije, što znači da nema boljeg momenta za povećanje napora u vezi s mobilnom sigurnošću.
Tampere je poznat kao odredište za tehnološki razvoj, posebno u vezi s mobilnim inovacijama. Radujemo se što ćemo iskoristiti stručnost regije i istražiti sve mogućnosti saradnje s različitim kompanijama na tom području, kao i sa tehnološkim odjelom Sveučilišta Tampere. Dok se nastavljamo širiti, pojavljuje se potreba za svježim talentima koji će se pridružiti našim redovima i lično sam uzbuđen zbog brojnih mogućnosti koje ćemo pružiti Finskoj u budućnosti.


Harri Ojala, direktor ulaganja i globalnog poslovanja u Business Tampere, ističe:


- Kao neovisna finska kompanija i jedini veliki evropski brend pametnih telefona, raduje nas da možemo pozdraviti HMD Global i njihov novi Centar izvrsnosti u Tampereu. Tampere se već pokazao kao mjesto novih ideja i inovativnog razmišljanja. Radujem se što ću vidjeti da ovaj novi centar uspijeva u ovom okruženju.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!