Rifat Škrijelj nakon reizbora

Nisam više član SDA i obećavam da se rektor neće birati na Kliničkom centru! Trpio sam strašne pritiske...

Front01.07.20, 16:29h

Nisam više član SDA i obećavam da se rektor neće birati na Kliničkom centru! Trpio sam strašne pritiske...
Prema njegovim riječima, zbog sprege politike i političkih organa nikada nije došlo do pravne integracije Univerziteta

 

Politika se neće miješati u rad Univerziteta u Sarajevu, poručio je novi-stari rektor UNSA Rifat Škrijelj, u obraćanju koje je dao neposredno nakon reizbora na ovu dužnost.

 

- Obećavam da se rektor nikada neće birati u Kliničkom centru, nego u sali Rektorata. Obznanjujem javno da se politika neće miješati u rad Univerziteta. Politika mi je u protekle godine nanosila samo zlo. Trpio sam strašne pritiske. Šest mjeseci inspektori Porezne uprave ne izlaze iz Rektorata - kazao je Škrijelj, napominjući kako više nije član SDA.

 

Prema njegovim riječima, zbog sprege politike i političkih organa nikada nije došlo do pravne integracije Univerziteta.

 

- Kada sam prošli put izabran za rektora, tada je glasao i tadašnji rektor. Danas su mene dekani Elektrotehničkog i Poljoprivrednog fakulteta pokušali spriječiti da glasam. Pojedinci su mislili da će politički porobiti UNSA, ali im to nije pošlo za rukom - kazao je Škrijelj

 

U svom izlaganju je predstavio i prioritete u budućem radu.

 

- Moja briga i prioriteti u radu biće stvaranje uslova, kako bismo imali što kvalitetnije studente. Radiću na decentralizaciji Univerziteta. Brinuću se da moji dekani ne budu ucjenjivani za platu. Tražićemo da se redefiniše rukovodstvo sindikata - istakao je Škrijelj.

 

Napomenuo je kako se danas pokušao dovesti u pitanje akadenski dignitet UNSA.

 

- Studenti od nas očekuju kvaltiteno obrazovanje. Očekuju da budu zaštičeni od određenih profesora, koji imaju svoje mjere. Ja ni na jednog studenta nisam vršio pritisak, ali sam razgovarao s njima, kako bih bolje saznao sa kakvim se problemima suočavaju. Problem je što je i naš Studentski parlament izložen političkim pritiscima - dodao je Škrijelj.

 

Posebno se osvrnuo na odnos sa upravom KCUS-a.

 

- U trenucima dok hara koronavirus i dok se doktori bore za živote pacijenata, na KCUS-u su se održavala sijela na kojima se dogovaralo kako da se izvrši pritisak na mene. Jedna od stvari koja se danas desila je da je na izborima za rektora glasala smijenjena dekanesa Medicinskog fakulteta - upozorio je Škrijelj.

 

Na kraju svog obraćanja rektor UNSA se posebno zahvalio medijima na korektnom izvještavanju o dešavanjima na UNSA u proteklom periodu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još