vijest koja se čeka

Hrvatska otvara granice za putnike iz BiH, Božinović neće slušati EU: 'Preporuke su preporuke...'

Front30.06.20, 12:02h

Hrvatska otvara granice za putnike iz BiH, Božinović neće slušati EU: 'Preporuke su preporuke...'
Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom

 

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u Petrinji je razgovarao s reporterkom Vanjom Kranic o najavljenom ukidanju obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine. Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana.

 

"Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH", pojašnjava Božinović. 


Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom.

 

"Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike", ističe.

 

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara:

 

"Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice", kazao je Božinović za N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još