Iz reda hrvatskog naroda

Željko Bakalar izabran za novog predsjednika CIK-a BiH: Šest glasova ZA i jedan nevažeći listić

Front30.06.20, 10:57h

Željko Bakalar izabran za novog predsjednika CIK-a BiH: Šest glasova ZA i jedan nevažeći listić
Dosadašnja predsjednica CIK-a BiH Vanji Bjelica-Prutina je na početku sjednice kazala da se u skladu s članom 2.6 Izbornog zakona BiH, predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira iz reda članova CIK-a BiH

 

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, sa šest glasova za i jednim nevažećim listićem, izabrala Željka Bakalara za novog predsjednika CIK-a BiH.

 

Novi predsjednik CIK-a BiH biran je između članova CIK BiH iz reda hrvatskog naroda.  

 

Dosadašnja predsjednica CIK-a BiH Vanji Bjelica-Prutina je na početku sjednice kazala da se u skladu s članom 2.6 Izbornog zakona BiH, predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira iz reda članova CIK-a BiH.

 

Napomenula je da po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

 

Dodala je da, s obzirom na to da njoj kao predsjednici CIK-a BiH mandat ističe danas, bilo potrebno izvršiti izbor novog predsjednika CIK-a BiH iz reda hrvatskog naroda, koji će tu funkciju preuzeti 1. jula 2020. godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još