UPRKOS CORONI / ČUVENA GALERIJA IDE DALJE

Charlama u 18h: Govor praznih ulica planete Sarajevo Šahina Šišića

Kultura30.06.20, 10:07h

Charlama u 18h: Govor praznih ulica planete Sarajevo  Šahina Šišića
Novom terminu stalnog programa Galerije suvremene umjetnosti „Charlama“ predstavljamo stvaralaštvo poznatog bh. reditelja, direktora fotografije i fotografa Šahina Šišića

U programu će biti prikazan čuveni dokumentarac „Planet Sarajevo“ (1994), te fragmenti iz njegovog novog filma „Tales from Empty Streets“ snimanom u Sarajevu i Bredi (Holandija) tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.


Šahin Šišić (rođen 1961. godine) je karijeru započeo osamdesetih godina prošlog vijeka kao fotograf, da bi potom upisao studij filmske kamere na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.  U to vrijeme snima svoj diplomski film „Margina“ (1989), za koji je u službenom programu kanskog filmskog festivala dobio nagradu „Zlatna palma“ za najbolji kratki film, što se smatra jednom od najvećih svjetskih filmskih nagrada koju je dobio jedan bh. autor.


U opsjednutom Sarajevu snima svoje drugo remek-djelo „Planeta Sarajevo“ (1992-1994), koji mnogi smatraju ponajboljim dokumentarcem snimljenih u to ratno doba u BiH.
Karijeru nastavlja u inostranstvu, gdje je radio velikom broju filmskih i umjetničkih projekata. Bio je direktor fotografije u više dugometražnih igranih filmova (Seks, partijski neprijatelj broj 1, Sevdah za Karima, Body Complete, Sve o ljubavi, knjigama i psima,...), a redovno izlaže svoje fotografije po brojnim evropskim centrima.


Trenutno priprema dugometražni igrani film „Srebrenica – Glas sa planine“, kao i kratki film „Sedam“.


Tokom pandemdije koronavirusa snimao je svoj novi dokumentarni film „Tales from Empty Streets“, čije će fragmente, uz prikazivanje filma „Planet Sarajevo“, moći pogledati u okviru programa Charlama u 18h.


Razgovor sa Šahinom Šišićem vodi filmski reditelj Jasmin Duraković.


Galerija Charlama, 02.07. (četvrtak), 18h.

 
(Foto: Velija Hasanbegović/DEPO Portal)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!