Inspekcija prešla na represivni model rada

Ajdinović: Kazne do godinu dana zatvora za one koji doprinesu pogoršanju epidemiološke situacije!

Hronika30.06.20, 09:19h

Ajdinović: Kazne do godinu dana zatvora za one koji doprinesu pogoršanju epidemiološke situacije!
Pojasnio je da će, na osnovu zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u saradnji s policijom cijeniti da li će podnositi izvještaj nadležnim tužilaštvima ukoliko bude sumnje na počinjenje krivičnog djela

 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u razgovoru za Fenu da je inspekcija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zadnjih mjesec dana u FBiH, s preventivnog i korektivnog modela rada, nažalost, prešla na represivni.

 

Kazao je da je analiza subjekata koji su kršili epidemiološke mjere - nenošenjem maski, nedržanjem fizičke distance i nekorištenjem dezinfikacionih sredstava za mušterije i klijente - pokazala je da su to uglavnom ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine.

 

- Po posljednjoj naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, osim prekršajne postoji i krivična odgovornost za pravna i fizička lica koja se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Ta odluka ima uporište u članovima 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH koji za one koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije predviđa do godine zatvora - istakao je Ajdinović.

 

Pojasnio je da će, na osnovu zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u saradnji s policijom cijeniti da li će podnositi izvještaj nadležnim tužilaštvima ukoliko bude sumnje na počinjenje krivičnog djela.

 

Ajdinović je naveo da FUZIP, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano vrši pojačane inspekcijske poslove po pitanju borbe protiv koronavirusa i zaštite stanovništva.

 

- Na području FBiH zajedno s općinskim, kantonalnim i gradskim inspekcijama ima ukupno 60 inspektora. U posljednjih 15 do 20 dana bili smo primorani izricati i prekršajne naloge privrednim subjektima zbog kršenja preporuka Zavoda za javno zdravstvo i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva - rekao je Ajdinović.

 

Precizirao je da je u tom periodu izvršeno više od 1.500 inspekcijskih nadzora i izrečeno skoro 1.000 rješenja o otklanjanju nedostataka.

 

- To podrazumijeva da smo sa svim raspoloživim kapacitetima bili prisutni na terenu, i u kasnim noćnim satima u ugostiteljskim objektima - kazao je Ajdinović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!