U Sandžaku teško stanje

Izetbegović: KCUS sprema ljekarski tim za Novi Pazar... U kontaktu sam sa Zalihićem, Hitna pomoć je voljna pomoći

Hronika30.06.20, 08:32h

Izetbegović: KCUS sprema ljekarski tim za Novi Pazar... U kontaktu sam sa Zalihićem, Hitna pomoć je voljna pomoći
U Sandžaku, a naročito u Novom Pazaru, proteklih dana bilježi se nagli porast broja zaraženih koronavirusom. Prema informacijama koje dolaze iz tog grada, zaražen je i veći broj ljekara te medicinskih sestara i tehničara

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman je poslati medicinski tim u Novi Pazar kako bi pomogli tamošnjim stanovnicima u vezi s pandemijom koronavirusa.

 

Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da i Klinički centar u Tuzli također formira tim ljekara i drugog medicinskog osoblja koji bi se zaputili u Sandžak.

 

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović potvrdila je večeras Faktoru da KCUS može pomoći zdravstvenim radnicima i građanima u Sandžaku.

 

- Već radim na pripremi ekipe koja će biti upućena da pomogne narodu u Novom Pazaru. Naravno da to mora biti dogovoreno na najvišem nivou između dvije države, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tim KCUS-a mora dobiti licence za rad tamo i otići će uz obezbjeđivanje i sigurnih uvjeta za moje osoblje. Mi još ništa zvanično u smislu poziva da dođemo nismo dobili - kazala je za Faktor Izetbegović.

 

U Sandžaku, a naročito u Novom Pazaru, proteklih dana bilježi se nagli porast broja zaraženih koronavirusom. Prema informacijama koje dolaze iz tog grada, zaražen je i veći broj ljekara te medicinskih sestara i tehničara, tako da lokalna bolnica oskudijeva sa kadrom koji bi se brinuo o pacijentima. Nedostaje, kako se moglo čuti, zaštitne i druge medicinske opreme, kao i lijekova.

 

- Mi želimo da pomognemo Sandžaku. Islamska zajednica u BiH će dati pomoć u smislu kupovine zaštitne opreme - pojasnila je profesorica Izetbegović.

 

Kaže kako je u kontaktu i sa Ademom Zalihićem, direktorom Hitne pomoći u Sarajevu, te da su i oni voljni pomoći.

 

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je danas da se formiraju medicinski timovi i upute u Sandžak. Nezvanično, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je također tražio da se u ovom entitetu organizira grupa medicinara u kliničkim centrima koji bi otputovali u Novi Pazar.

 

- Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u obezbjeđivanje medicinske i zaštitne opreme. Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija BiH i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći - naveo je Džaferović u jučerašnjem saopćenju.

 

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZBiH, je kazao kako je ova vjerska zajednica već angažirana i pomaže stanovništvu u Sandžaku te uputio apel bh. vlastima da pomognu.

 

Kako se moglo vidjeti u medijskim izvještajima, u Novi Pazar je poslano i nekoliko ljekara iz drugih gradova u Srbiji.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još