VIDEO/ SARAJEVO KAO PROVINCIJA U POZADINI

Ko je kriv za propast filmske i TV produkcije u BiH?!

Kultura28.06.20, 00:21h

Ko je kriv za propast filmske i TV produkcije u BiH?!
Ekipa O Kanala istražila je kakva je budućnost bh. filmske i televizijske produkcije. Koliko je pandemija koronavirusa unazadila ovu granu i je li situacija prije pandemije uopšte i bila bolja?

 

Budžet za kulturu je bio prvi na udaru, kada je nastupila pandemija, iako nije bio za pohvalu ni prije. Kulturni djelatnici iz ove branše govore da je pandemija samo otkrila dodatne nedostatke.


- Ne možemo pandemiju koristiti kao izgovor za nešto što se zove odsustvo neke strategije u kulturi, odsustvo kulturne politike na nekom državnom planu, pa i nižem, kantonalnim i entitetskim planovima. Sve je to nekako stihijski. Ne razumije se da kultura traži jednu infrastrukturu i prije svega traži ljude u vlasti koji su spremni na dijalog, kaže reditelj Srđan Vuletić.

 

U mnogim zemljama, televizijska i filmska produkcija spadaju u vodeće grane privrede. Igrane serije su se pogotovo pokazale kao jako profitabilne. Zemlje u regiji su daleko ispred nas, ističe režiser i producent Jasmin Duraković.

 

I građani kažu da se sjećaju boljih dana naše produkcije. Složni su da je potrebno više sluha od vladajućih struktura.


“Nedovoljno se s time bavimo, zato ni nemamo neka sredstva nit nas neko posebno gura. Kad samo pogledamo Srbiju i Hrvatsku koje su iznad nas, imaju jača ministarstva, jače pare i sponzore s vana”, kazao nam je jedan od sagovornika.


U nastavku pogledajte kompletnu priču  Mirze Salkovića.

 

 

(DEPO Portal/ak)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još