Nakon objave 'neslavne' liste zemalja

Vodeći švedski epidemiolog žestoko kritikovao WHO: 'Ovo je potpuno pogrešno!'

Hronika26.06.20, 16:05h

Vodeći švedski epidemiolog žestoko kritikovao WHO: 'Ovo je potpuno pogrešno!'
U izvještaju evropskog ureda WHO objavljenom u četvrtak navodi se 11 zemalja, među kojima su Švedska, Armenija, Albanija, Kazhstan i Ukrajina. Švedska je zabilježila nagli rast broja slučajeva COVID-19, ali je to pripisano većem broju testiranja

 

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnell žestoko je kritikovao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), nazivajući „potpunom greškom“ to što je svrstala njegovu zemlju na listu država s „ubrzanom transmisijom“ koja bi mogla opteretiti sistem javnog zdravstva.

 

-  To je za žaljenje i predstavlja potpuno pogrešnu procjenu švedskih podataka - izjavio je Tegnell za Švedski radio u petak.         

 

U izvještaju evropskog ureda WHO objavljenom u četvrtak navodi se 11 zemalja, među kojima su Švedska, Armenija, Albanija, Kazhstan i Ukrajina. Švedska je zabilježila nagli rast broja slučajeva COVID-19, ali je to pripisano većem broju testiranja.         

 

- Možemo ukazati i na sve ostale parametre koje mjerimo, drugim riječima koliko su ozbiljni slučajevi koje imamo, da li se smanjuju. Broj prijema u jedinice intenzivne njege na veoma je niskom nivou, pa čak i broj smrtnih slučajeva počinje da opada - kazao je Tegnell.

 

Švedska je u više navrata branila svoju strategiju, pojašnjavajući da se ona malo razlikuje od onih koje primjenjuju druge zemlje, uprkos tome što nikada nije uvela restriktivne mjere. Velika okupljanja su zabranjena, ali su restorani i osnovne škole otvoreni. Vlada je tražila fizičko distanciranje, što su Šveđani najvećim dijelom ispoštovali, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još