OPSTRUKCIJE, DESTRUKCIJE...

Čovićeve igre bez granica: Lider HDZ-a preko Bevande i budžeta, a uz pomoć Dodika, krči put ka tri politička cilja

Front24.06.20, 21:44h

Čovićeve igre bez granica:  Lider HDZ-a preko Bevande i budžeta, a uz pomoć Dodika, krči put ka tri politička cilja
Bevanda je probijao sve zvanične rokove predviđene Ustavom i zakonima, te je tek jučer Vijeće ministara proslijedilo Predsjedništvu BiH Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu

 

 


HDZBiH preko svog ministra finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslava Bevande doveo je u pitanje održavanje lokalnih izbora koji su odgođeni za 15. novembar ove godine.


Dragan Čović, uz punu podršku svog prijatelja lidera SNSD-a Milorada Dodika, iz nekoliko razloga je vjerovatno sugerirao Bevandi da se okani struke, i počne političke igre bez granica sa budžetom, piše Faktor.


Cilj mu je da se spoje i opći i lokalni izbori te da se održe tek 2022. godine, negiranje sadašnjeg saziva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) čije članove smatra nelegitimnim, te izmjene Izbornog zakona BiH koje bi njemu i njegovoj partiji omogućile apsolutnu dominaciju kada je riječ o političkim predstavnicima hrvatskog naroda.


Bevanda je probijao sve zvanične rokove predviđene Ustavom i zakonima, te je tek jučer Vijeće ministara proslijedilo Predsjedništvu BiH Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu. U daljoj proceduri, Predsjedništvo BiH kao zvanični predlagač dalje upućuje Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje ovaj nacrt.


HDZ-ovski upakovano, Bevanda se danas oglasio, skidajući sa sebe bilo kakvu odgovornost zbog kašnjenja u procesu usvajanja budžeta, odnosno svih mogućih blokada koje su se do sada dešavale, i onih koje će se desiti, a on sam ih je najavio između redova.


U njegovoj izjavi jasno se da iščitati, kako je sada na Predsjedništvu BiH i državnom Parlamentu da se odrede, te da će oni, a ne on koji je poprilično korigiran Nacrt budžeta dostavio, biti odgovorni ukoliko se odgode lokalni izbori.


- Nismo imali usvojen budžet u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa COVID-19. Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovne aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije.


Zbog toga smatram da je usvajanje Nacrta budžeta u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH dobra poruka i da ćemo u drugoj polovini godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjavanje uvjeta za priduživanje EU – pojasnio je on.


U drugom dijelu izjave već poručuje da bi Nacrt budžeta koji je sačinio mogao doći u pitanje u Predsjedništvu BiH ili pak Parlamentarnoj skupštini BiH (oba doma moraju usvojiti), te da bi se mogao dogoditi scenarij da bude usvojen tek krajem godine, što automatski znači da od izbora 15. novembra nema ništa.


- Budžetom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine imali smo druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa, ali nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama. Do sada smo uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog finansiranja koje je na snazi od početka godine. Nadam se da će posao u vezi s budžetom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj budžet u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.


Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1.7. ove godine i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo finansija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja budžeta nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa u skladu sa Ustavom i zakonima, bilo da je riječ o novom budžetu ili donošenju odluka o privremenom finansiranju - istakao je Bevanda.


Centralna izborna komisija BiH odavno je u zakašnjenju kada je riječ o organizaciji lokalnih izbora za 15. novembar. Primjera radi, iako je CIK raspisao sve potrebne tendere i javne pozive, još nije u mogućnosti potpisivati bilo kakve ugovore u vezi s javnim nabavkama, štampanje glasačkih listića i slično, a sve to kako bi se uopće moglo ući u proces organiziranja provođenja izbora, mora biti završeno do 10. jula.


Upravo HDZBiH, odnosno Čović i Bevanda, uz Dodikovu podršku koji također nije zadovoljan izborom članova CIK-a iz reda srpskog naroda, demonstriraju na djelu da ovo tijelo zaduženo za organiziranje i provođenje izbora u našoj zemlji, bez obzira ko bili njegovi članovi, nije uopće nezavisno.


Naprotiv, CIKBiH samo je još jedna u nizu alatki koja služi za razne političke opstrukcije, navodi Faktor.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još