Danas održana sjednica

Miro Lazović novi zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Front24.06.20, 19:13h

Miro Lazović novi zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva
Nakon široke diskusije, na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o odobravanju kreditnog zaduženja u iznosu 10.000.000 KM. Naime, zbog nastupanja ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, došlo je do pada prihoda u Budžet Grada Sarajeva

 

Miro Lazović novoimenovani je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo. 

 

Između tri predložena kandidata, Seada Srne, Mire Lazovića i Denisa Stojnića, na 39. sjednici Gradskog vijeća, tajnim glasanjem, za zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva izabran je Lazović. 

 

Na početku sjednice predsjedavajući Igor Gavrić upoznao je gradske vijećnike da je gradonačelnik, kao ovlašteni predlagač, povukao Prijedlog odluke o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo "26. Sarajevo Film Festival 2020", budući da su sredstva za ovu namjenu planirana na posebnoj poziciji u Budžetu Grada Sarajeva za 2020. godinu, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

 

Usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu. Vijećnici su upoznati da je ovo preduzeće i u protekloj godini pozitivno poslovalo te da je realizovalo različite edukativne, sportske i rekreativne projekate i programe, te ostale aktivnosti koje su odgovorile ciljevima postojanja preduzeća. Tako je, između ostalog, nastavljena realizacija sistemske škole plivanja. Kroz organizaciju nekoliko međunarodnih sportskih takmičenja, Preduzeće je u 2019. godini dodatno učinilo napore i u pravcu promocije vodenih sportova. Nastavljena je i realizacija projekta ”Sarajevo – zdrav grad” u sklopu kojeg se realizira program “Tjelesno vježbanje kao faktor kvalitete života osoba starije životne dobi” koji je koristilo oko 1377 penzinera.

 

 Gradski vijećnici ramotrili i usvojili Izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove "Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo" za 2019. godinu, te Izvještaj o radu i poslovanju JP "SARAJEVO" d.o.o.  za 2019. godinu, dok nije usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o raspodjeli dobiti Javnog preduzeća "Sarajevo" d.o.o.  za 2019. godinu.

 

Gradski vijećnici usvojili su i Izvještaj o provođenju Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo u 2019. godini, te cijeneći kvalitet i značaj usvojili i odluke o  sufinansiranju kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo i to 11. Balet Fest Sarajevo 2020, 25. Festival "Baščaršijske noći 2020", 24. Jazz Fest Sarajevo 2020, 60. Internacionalni teatarski festival MESS 2020, 6. Festival dječije umjetnosti FEDU 2020, 5. Međunarodni festival književnosti "Bookstan. No East. No West. 2020", "Sarajevo Big Bend 2020", 58. Sarajevske dane poezije 2020.

 

Nakon široke diskusije, na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o odobravanju kreditnog zaduženja u iznosu 10.000.000 KM. Naime, zbog nastupanja ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, došlo je do pada prihoda u Budžet Grada Sarajeva. S obzirom na to da je Grad Sarajevo, između ostalog, započeo i niz kapitalnih projekata i zaključio ugovore o realizaciji istih sa izabranim ponuđačima, stvorena je obaveza za njihovu daljnju realizaciju i plaćanje do sada urađenog.

 

U nastavku zasjedanja, gradski vijećnici su razmotrili Odluku o davanju saglasnosti na Drugu Sarajevsku rezoluciju, te nakon diskusije, a  na prijedlog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Igora Gavrića, izmijenili naziv Rezolucije, tako da glasi Prva rezolucija Grada Sarajeva. Ovom Rezolucijom  Grad Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, svjetski simbol mira, slobode, ljudskih prava i suživota, i kao institucija, između ostalog, podiže svoj glas protiv vraćanja i širenja retrogradnih ideja fašizma i neofašizma, opravdavanja nasilja, izjednačavanja žrtve i agresora, te relativiziranja zločina, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!