Sud BiH donio presudu

Muharem Dunić osuđen na tri i po godine zatvora za ratovanje u Siriji

Hronika24.06.20, 10:54h

Muharem Dunić osuđen na tri i po godine zatvora za ratovanje u Siriji
Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19.12.2019. godine

 

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je presudu Muharemu Duniću kojom je oglašen krivim za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

 

Sud je Duniću izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19.12.2019. godine.

 

Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u augustu 2014. godine stvorio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio s drugim osobama da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se ISIL-u, tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka. Područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju. Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako se navodi u optužnici, za potrebe terorističke organizacije ISIL učestvovao u ratnim aktivnostima koja podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja. Tu je ostao do decembra 2019. godine kada se zajedno sa preostalim članovima ISIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!