NIJE HTIO NI ČUTI ZA STROGE MJERE HIGIJENE

Đoković nikada neće biti veliki šampion: Njemački mediji razapinju najboljeg tenisera svijeta zbog širenja zaraze na turniru!

Sport23.06.20, 14:29h

Đoković nikada neće biti veliki šampion: Njemački mediji razapinju najboljeg tenisera svijeta zbog širenja zaraze na turniru!
Tisak na njemačkom iscrpno se bavi teniskim turnirima iz serije Adria-Tour. Nakon što je nekoliko igrača pozitivno testirano na koronavirus, sve oštrije su kritike na račun organizatora – i osobito Novaka Đokovića

 


Izvor: Deutshe Welle
Piše: Srećko Matić

 

Novak Đoković, prvoplasirani tenisač svijeta, na svome Adria-Touru nije htio ni čuti za stroge mjere higijene kao u nogometnoj Bundesligi. A nakon nekoliko slučajeva korone među sudionicima, stiže oštra kritika s teniske scene i pitanja u vezi budućih sportskih događanja", piše agencija DPA.


S čuđenjem se registriralo video-snimke na kojima se „lakomisleni" profi-tenisači zabavljaju u noćnim satima, a infekcije Grigora Dimitrova i Borne Ćorića otvaraju pitanja o daljnjem „otvaranju" i uopće održavanju teniskih turnira, piše ova agencija.


Šefica njemačke ženske teniske reprezentacije Barbara Rittner za list Kölner Stadt-Anzeiger rekla je da se radi o „apsolutnoj katastrofi", odnosno da je Novak Đoković teniskoj obitelji načinio „medvjeđu uslugu": „Cijeli svijet se drži distance i nosi maske. A na Jadranu ljudi sjede jedni do drugih, bez maski, u noćnim satima se zabavljalo, grlilo se. Ne razumijem u kakvom svijetu oni žive, očito u svom vlastitom. Izgleda da je nekima od njih uspjeh udario u glavu."


„Autogol Novaka Đokovića"


Berlinski dnevnik „Die Welt" pod naslovom „Đokovićev Adria-Tour se pretvorio u autogol" iz vijesti DPA naglašava da je na turniru u Zadru bio i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.


„On je u međuvremenu testiran. Plenković je razgovarao s Đokovićem, njegovim trenerom Goranom Ivaniševićem i Marinom Čilićem. Jedan vladin glasnogovornik je rekao kako je susret potrajao dvije do tri minute te da nije bilo tijesnog kontakta", prenosi „Die Welt".


Ovaj njemački dnevnik podsjeća i na scene s turnira u Beogradu, gdje su gledatelji sjedili vrlo blizu jedni do drugih. „Stvarno to ne razumijem, bez sigurnosnog rastojanja, totalni fizički kontakt, bez zaštitnih maski, čak i fanovi bez maski", citira berlinski list nekadašnju najbolju tenisačicu svijeta Chris Evert.


„Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) piše o „naprasnom završetku najveće teniske zabave na Balkanu i mamurluku nakon nje". U tom je duhu intoniran i naslov članka: „Divlji party, bez ikakvih pravila". Središnjim akterom ove priče FAZ je proglasio Novaka Đokovića.


„Srpski najbolji tenisač svijeta mora odgovoriti na cijeli niz neugodnih pitanja", zaključuje frankfurtski dnevnik.


I podsjeća da su kritike na računa Adria-Toura bile glasne i prije prvih potvrđenih korona-slučajeva, na primjer po pitanju higijenskog koncepta, točnije: de facto nepostojanje nikakvih pravila higijene. Ili činjenica da su gledatelji sjedili tako blizu jedni drugih. Ili noćne zabave u jednom beogradskom klubu.


Fijasko Adria-Toura


Đoković nikada nije bio baš ljubimac međunarodnog tiska, pa ni njemačkog. Simpatije su često bile na strani Federera ili Nadala. U člancima koji su objavljeni u posljednja dva dana može se steći dojam da je srpski tenisač jedini i isključivi krivac za pozitivne korona-slučajeve i fijasko Adria-Toura.


U tisku se citira i mnoge aktere teniske scene, pa i neke profesionalne tenisača poput Nicka Kyrgiosa, koji je na Twitteru kritizirao održavanje turnira: „To se dogodi kad se ne poštuje nijedno pravilo."


„Đoković i kolege su na koncu konca cijelom sportu učinile medvjeđu uslugu", zaključuje FAZ.


„Zašto Đoković nije šampion" – to je naslov analize objavljene u listu „Rheinische Post" (RP) koji izlazi u Düsseldorfu. RP podsjeća na velike sportske uspjehe Novaka Đokovića (79 titula, osvajanje sva četiri Grand Slama) i svejedno zaključuje: „On je broj jedan teniske branše i atrakcija teniske scene. Ali nikada neće biti veliki šampion, jer za to nisu važna djela na terenu, već u stvarnom životu. A na tom polju ovih dana ostavlja bijedan dojam", piše RP.


„Nikada neće biti veliki šampion"


„Đoković i kolege su svojim egoizmom ugrozili planove o nastavku sezone s US Openom koji je trebao početi 31. 8. Moguće je da će sad, ukoliko se više top-igrača zarazi koronavirusom, potrajati još duže prije nego što se sezona nastavi. Jednom Đokoviću to može biti djelomice svejedno, on se financijski osigurao, ali drugi tenisači sad žive na minimumu egzistencije", piše RP.

 

Ovaj list je kritizirao i Đokovićevu (dosadašnju) nespremnost da se testira na koronu: „Za njega možda virus nije problem. Ali za dijelove društva je to ogroman problem. I te ljude treba zaštititi. Tko to nije shvatio, taj ne zaslužuje da ga se naziva šampionom. Stvarni šampioni djeluju drugačije."

 

(DW/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još